Директори във Варна си имат ''лични'' служебни коли и ''лични'' служебни шофьори

Служебен транспорт вече ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим. Ключовете от автомобилите ще държи лично Благомир Коцев

OFFNews 30 ноември 2023 в 10:45 5923 2

Служебен автомобил

Снимка Facebook/Благомир Коцев

Служебен автомобил

Директори във Варна си имат "лични" служебни коли и "лични" служебни шофьори. Някои от служебните автомобили на общината са дадени за ползване на държавни структури и бивши министри.

Това е установил кметът Благомир Коцев, след като е решил да направи внезапна проверка. 

Коцев е отишъл на проверка на строителни обекти от ремонтната програма, за която Община Варна е теглила заеми през 2021 г. и 2022 г., като е пътувал със служебен автомобил без отличителни надписи.

"Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25. В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките", пише в профила си във Фейсбук Коцев. 

Кметът обяснява, че от една година всички автомобили са оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури. Той е решил да разговаря с шефа в гаража на Общината.

"В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал - дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой. Аз просто трябваше да подпиша документите", казал служителят на Коцев. 

После обяснил, че някои директори си имат "лични" служебни коли и "лични" служебни шофьори. Шофьори пък се водели на списък, но някои били в пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна. 

"Дадени са (шофьорите - бел. ред.) заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна", станало ясно от думите на служителя. 

Освен това от година колите на общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез "авансите на домакините".

Коцев допълва, че се е качил на един от автомобилите, който е бил без техническа изправност.

"Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни", категоричен е кметът на града.

Той обяснява, че служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим.

Според него директорите могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин - с личен или градски транспорт, както правел и самият кмет.

"Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина. Изискал съм доклад и решение за оптимизиране на автомобилния парк. Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. Докато не получа работещо и ефикасно решение, ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета ми", добавя варненският кмет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

30.11 2023 в 13:06

Община, общински предприятия, общински дружества, държавни ... А джиповете от едно ловно стопанство, един от които управляваше Борисов? Нали бяха за някакви арабски шейхове, които щели да идват на лов в България.

14469

1

случайно прочетох

30.11 2023 в 11:31

Браво!
А колко ли са автомобилите на СО, кой ги ползва и за какво?
Ще се заменят ли с тротинетки или колела?
 
X

Да помогнем на украинските деца!