Детство 2.0. УНИЦЕФ разказва четири истории на украинки, избягали в България от войната

OFFNews 23 февруари 2023 в 16:25 1832 0

Снимка www.unicef.org

"Детство 2.0" е заглавието на документален филм на УНИЦЕФ за годишнината от войната, започната от Русия, в Украйна. Премиерата на филма, продуциран от No Blink!, ще бъде на 24 февруари. 

Документалният филм "Детство 2.0" е посветен на новото начало и разказва четири човeшки истории на украински семейства, потърсили убежище в България след началото на войната.

Приблизително 150 000 души са получили статут на временна закрила у нас – най-голямата бройка, сравнена със съседните държави, пишат от УНИЦЕФ. Сред тях са и над 50 000 деца. Голяма част от тези хора вече не са в България – върнали са се в Украйна или са отишли в трети страни, но все пак около 50 000 украински бежанци остават в страната ни - около 10 000 от тях в хотели и бази, подкрепени от държавните органи. Това поставя с голяма сила и спешност въпросът за интеграцията им в обществото.

Героите в поредицата са четири жени с различни истории: 

Анастасия, която пристига в България заедно с 8-годишната си дъщеря и майка си и още с идването си търси начин да бъде полезна за своята общност и така започва творческа работа с деца в центъра за подкрепа на бежанци "Синя точка", изграден от УНИЦЕФ и партньори във Варна.

Йева, която идва тук едва на 16 години в София и бързо търси начин да се грижи сама за себе си, а любовта й към животните й помага да открие тази възможност в център за груминг на домашни любимци.

Лена, живееща в София с тримата си невръстни синове, която е била фотограф в Киев. Това й помага бързо да намери реализация, документирайки ежедневието в центъра за подкрепа на бежанци на фондация "За доброто".

Тетяна, която напуска Украйна, след като ракета разрушава жилището й и след като току-що е преодоляла тежко онкологично – у нас обаче тя среща любовта и заедно с приятеля си очакват дете през тази пролет, защото животът трябва да продължи!

Във филма участва и националният посланик на УНИЦЕФ България – актрисата Елена Петрова.

От самото начало на войната УНИЦЕФ работи с държавата, с дарители, местни организации и общности и партньори в България, за да предоставя спешна подкрепа и услуги на семействата, бягащи от войната. Миналата година УНИЦЕФ достигна до 60 000 деца и родители бежанци с психосоциална подкрепа, правна помощ и достъп до социални услуги.

Тази учебна година УНИЦЕФ осигури на 5000 украински деца бежанци достъп до образование чрез подкрепа за записването им в българската образователна система, създаде и временни пространства за учене в страната. За да подкрепи най-уязвимите, УНИЦЕФ и партньори осигуриха за 15 000 деца и семейства топли дрехи, одеяла, хигиенни материали и друга хуманитарна помощ в София, Пловдив, Варна, Бургас и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!