Десетки коне изоставени да умрат в Осоговската планина

OFFNews 26 март 2018 в 08:52 17423 5

Десетки коне са били оставени да умрат в студа и преспите в Осоговската планина без грижа, без храна от собственика си. Откриха ги доброволци и публикуваха зловещи кадри в социалните мрежи.

От 100-тината животни са останали 30 измършавели и вече отказващи храна животни.

След първата оказана помощ от доброволците се организира нова акция по спасяването им.

Ето какво пише Любомир Венков във Фейсбук:

"Притури се планината и затрупа около 100-тина коне на поляните под връх Руен. Коне, пасящи свободно по планината, но уязвими без човешка грижа.

Месец и половина по-късно, под връх Руен е тихо. Снегът е станал три педи. Студът е сковал всичко. Гъста мъгла е забулила този връх, сякаш природата иска да скрие грозотията, случваща се там.

На върха са оцелели само 30-ина коне. Останалите лежат заринати под снега, паднали от глад измършавели трупове със стърчащи ребра, гниещи, нежелани дори и от освирепелите вълци. Сред живите коне е и една кобила. Тя е бременна, носеща в себе си плод. Кобилата не е яла от седмици, станала е кожа и кости. Но продължава да носи плода. Докато силите не я напускат и тя пада на земята. Започва преждевременно да ражда. Но не може да го изроди. Подава се само половината плод. Кобилата няма повече сили. От отчаяние започва да цвили, маха с крака във въздуха и прави опити да стане. Но не може. Другите коне гледат тази сцена на отчаяние с равнодушие. Същата съдба ги очаква и тях. Кобилата се отказва. Плодът наполовина стърчи от нея. Мъртъв. Останала без сили, тя лежи в снега и гледа примирено този жесток свят. А гарваните само това чакат. Видели лесната плячка, налазват бавно на талази. Кобилата ги усеща. Но не може нищо да направи. Вижда ги, но е безсилна. Гарваните се приближават, усещайки немощта на тази твар. И ѝ изкълвават окото.

Благовещение е. Но не Божи ангели се спущат над връх Руен, а демоните на смъртта вършеят там."

Собственикът на конете - Петър Пищалов, ползва субсидии, за да отглежда конете. Той заяви пред bTV днес, че знаел не от вчера, а от месец и половина за проблема, че конете не били играчки, а подготвени да живеят в планината, че днес някой щял да го качи до горе, за да им занесе храна и лекарства.

Извън това доброволци помогнаха на оцелелите около 30 коне да бъдат нахранени.

Със съдействието на Планинската спасителна служба в Кюстендил, по-специално на Христо Абаджиев и Росен Димитров, доброволци отнесоха храна на конете - бали със слама и овес. Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни. Снегът на тази височина е около 1,5 метра.

"Кончетата едва стоят на краката си. Има и умираща кобила, която в предните дни и родила мъртво конче. Гледката е ужасяваща. Аз не успях дори да погледна към труповете на бедствалите животни. Никой не ти дава правото да оставяш така животни, да измират, без да ти пука", разказа една от инициаторките за акцията в планината днес - Елица Димитрова пред Дарик.

Спасителите не могат да свалят конете в ниската част на планината, защото животните не могат да ходят, сподели планинският спасител Христо Абаджиев.

Планира се нова акция, за да се закара храна с моторни шейни до конете. Надеждата е снегът да се стопи по-бързо, за да могат животните да пасат трева и когато добият сили, да бъдат свалени.

Снимките са на Венцислав Венков, публикувани са във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

5

MadAsHell

27.03 2018 в 02:07

Петиция - възмездие за конете
https://www.peticiq.com/vazmezdie_za_konete

18551

4

Нострадамус

26.03 2018 в 17:00

Собственика на горките кончета, извинете дебила, близък до управляващата групировка, отдавна е взел евро-субсидията и е забравил, че е длъжен да се грижи за тях !!!

14469

3

случайно прочетох

26.03 2018 в 13:41

Защо не е арестуван за 72 часа?
Да оставиш 100 коне да агонизират без храна в снега е не човешка жестокост!

8957

2

sinia sova

26.03 2018 в 13:20

Ако можех да убия с мисълта си...Дано да спасят оцелелите кончета...

8957

1

sinia sova

26.03 2018 в 13:16

Чета и ме изпълва жал и ярост!Ако можех да убоя с мисълта си този изрод нямаше да е жив вече! Това е бай ганювската простотия.Дано да разследват,Колко хиляди евро е получил за конете и с кого е делил тези пари!Престъпници!100 години при тежък режим не стига за това убийство!