Делото „Червеи” тръгва в съда

OFFNews 29 септември 2015 в 07:25 3108 1

Делото „Червеи” тръгва в съда

В Софийски градски съд (СГС) днес започва делото по аферата "Червеи". Пред съда ще се изправи бившият му председател Владимира Янева

Тя е обвинена за престъпление по служба след скандала с незаконното подслушване по разработката „Червеи”. След излизане на аферата наяве, стана ясно, че като председател на СГС Янева е дала разрешение на ДАНС за прилагане на СРС в продължение на 300 дни - значително извън законния срок. СРС-та са искани за проследяване на това, кой, кога и каква информация използва от автоматизираната система на МВР, в която се въвеждат криминални регистрации. Претекстът за искане на разрешение за подслушване службите мотивираха с аржумента, че е засечен теч на информация. 

След скандала прокуратурата обвини Янева, която е семейна приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и беше избрана за председател на СГС в първото правителство на ГЕРБ, за това, че е нарушила закона при разрешаването на специалните разузнавателни средства.

Другият обвиняем - Тодор Костадинов, бившият шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР, пък ще отговаря за документно и компютърно престъпление.

Делото ще се гледа при закрити врата. Делото ще се гледа от съдия Иван Коев, който произнесе оправдателната присъда на бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Страните са призовани днес за предварително изслушване. Съдия Коев се е произнесъл и по искането за отвод, направено от прокуратурата, като го е оставил без уважение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков