Да пренесеш изкуството при хората

OFFNews 24 ноември 2022 в 12:06 14508 0

Снимка

В петото юбилейно издание на инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“, Лидл България ще финансира 23 вдъхновяващи идеи от 14 населени места в три тематични области: образование, култура и историческо наследство и околна среда. Шест от одобрените проекти са насочени към запазването и предаването на културно-историческото наследство, както и към повишаване на достъпността до него. Общият фонд за тази област възлиза на близо 50 000 лева, които ще бъдат разпределени между одобрените проекти, като всеки от тях ще получи подкрепа в размер до 10 000 лв.

Пример за вдъхновение в тазгодишното издание е иновативният подход на сдружение „Забелски глас“ от София, който ще осигури достъп до изкуство и образование за незрящите. Проектът, подкрепен от програмата на Лидл България, цели приобщаване на хората със зрителни увреждания към културния живот, осигурявайки достъпна среда и инфраструктура към залата на Университетския театър и Софийски университет. Проектът акцентира върху необходимостта да се развива изкуството и да се насърчава таланта във всичките му измерения, независимо от предизвикателствата по пътя. Идеята ще се осъществи чрез изработването на два тактилни макета на сградата на Софийски университет и на залата на Университетския театър, които да създадат нужната инфраструктура именно там, където незрящите могат да получат своето театрално образование и да се развиват чрез безплатни посещения на уъркшопи, дискусии, работилници и театрални постановки.

Друг интересен проект е „Картините на Майстора оживяват на Хисарлъка“ на Сдружение „Дебют“ от град Кюстендил, който цели да възроди творчеството на един най-големите творци в българския живопис, това на Владимир Димитров – Майстора. Благодарение на „Ти и Lidl за по-добър живот“ ще бъде създаден младежки спектакъл, който ще пресъздаде творчеството на художника чрез синтез на визуални изкуства, танци и театър. Така се дава възможност на младежи от целия регион да повишат своята креативност и да се докоснат до работата на твореца.

Инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“ има за цел да подпомогне по-качествения и пълноценен начин на живот на хората във всички региони на България. Тя се осъществява в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум от 2017 година насам. За пет години Лидл България е дарила по програмата общ фонд от 915 000 лв. за подкрепата на 119 вдъхновяващи граждански проекта от цялата страна.

Публикацията е част от партньорството на Lidl България и OFFNews.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки