Чиновниците вече няма да ни искат свидетелство за съдимост

OFFNews 04 октомври 2017 в 12:05 3925 1

Чиновниците вече няма да ни искат свидетелства за съдимост, ако парламентът одобри приетите от правителството промени в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

С него се предлага изменение на 68 закона, сред които е и изискването за представяне на свидетелство за съдимост пред администрацията. Според новите текстове се установява принципът на служебно събиране на информация относно съдебния статус на физическите лица.

Свидетелството за съдимост е един от най-често срещаните удостоверителни документи, които се изискват от гражданите в рамките на административни производства, въпреки че данните са налични в друга администрация. С предлаганите промени ще се постигне значително намаляване на излишната бумащина както от гледна точка на време, така и от гледна точка на разходи за гражданите.

Предложението е в изпълнение на един от основните приоритети, изведен в Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2020 г. – намаляване на административната тежест за бизнеса и за гражданите, уточняват от правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

04.10 2017 в 13:56

Това е една милионна част от излишното искане на документи, за които подаваш молба на пожълтял лист за да ти извадят данни от тяхната база в компютъра, за да го дадеш на други хора, които имат същата база в техните компютри.