Ексклузивно Опитаха да ме вербуват. Отказах! Етиен Леви разказва за картончето в ДС пред Искра Ангелова (видео)

Чинари ще сменят опасните тополи по бул. Васил Левски в София

OFFNews 17 май 2023 в 16:45 2219 0

Дървета

Снимка СО

38 дървета в отсечката от НДК до площад „Патриарх Евтимий“ ще бъдат обследвани

Столична община започна обследване на 38 дървета в отсечката от НДК до площад „Патриарх Евтимий“. 

Ще направим обследване на тополите по булеварда. Това са дървета, които са бързорастящи, но, за съжаление, не са много дълговечни. При тях има опасност от загниване в стволовете, суховършия и пречупване, каза директорът на дирекция „Зелени системи“ ландшафтен архитект Димитър Данчев.

Обследването се прави със специален уред, който показва състоянието на дървесината и дали в дънера има кухини и загниване. Опасните дървета ще бъдат подменени още в рамките на този месец с чинари. Част от опасните тополи през миналите години са подменени с нови платани, те са устойчиви за градска среда. 

„Много е важно да подменяме дървета, които не отговарят на критериите за здрави и жизнени дървета, каза общинският съветник Симеон Колев и припомни, че в миналото са засаждани масово тополи, защото растат много бързо. За съжаление, спецификите им са такива, че около тридесетата година започват да загниват отвътре и всяка зима има сигнали за паднали клони, които създават предпоставки за инциденти. Чинарът е дървото на бъдещето, защото има здрава коренова система и няма алергизиращи полени, уверяват от СО. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Граждански активист в политиката