Частен имот затвори улица 'Ралевица' в 'Манастирски ливади - запад'

OFFNews 14 април 2022 в 10:50 2853 0

Част от столичната улица "Ралевица", в участъка й към Околовръстното, минава през частен имот и собствениците я блокираха, като изсипаха пясък на терена си. Част от него трябва да бъде отчужден, за да се премести улицата така, че да не минава през частния терен. 

Затова проблема алармираха хора от район "Витоша" във фейсбук в групата "Заедно за Манастирски ливади – запад". Според адвокат Кишкова, която представлява собствениците, проблемът е от над 10 години, а асфалтираният участък, който се използва за улица в момента, не трябва да бъде там според плана за застрояване, съобщи БНТ. Васил Кръстев, жител в квартала, обясни, че улицата не е там, където трябва да бъде. По думите му общината е обещала до 24 април да премести улицата. 

Собствениците на имота са над 10, няма спор за собственост, теренът е около декар и половина, след като се отчужди частта за улица, ще останат около 800 кв. метра, обясни адвокатът. По думите й не е ясно кой и кога е асфалтирал участъка, използван за улица. 

За днес е уговорена среща с кмета на района Теодор Петков. Имаме 40 заповеди за отчуждаване на имоти, но често не срещаме разбиране от собствениците, които обжалват в съда, въпреки че оценката на имотите им е дадена от лицензирани оценители, обясняват от районната администрация. 

Това не е единствен случай - "Иван Сусанин", "Българска легия", "Родопски извор", по тях също трябва да се отчуждават части, за да се направят улици, обясни Кръстев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков