Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

БСП оспорва пред Конституционния съд закона за училищното образование

OFFNews 05 юни 2017 в 16:07 3452 0

Анелия Клисарова

Снимка БГНЕС, архив

Анелия Клисарова

Депутати от парламентарната група на "БСП за България" ще оспорят пред Конституционния съд законосъобразността на Закона за предучилищното и училищното образование, съобщи пресцентърът на социалистическата партия.

Законът, който беше обсъждан повече от година, бе обнародван през октомври 2015 г. и вече е в сила. Той замени Закона за народната просвета от 1991 г. и промени основно структурата на средното училище, например основното образование се изтегли до VII клас (преди то свършваше в VIII клас), а в гимназията се създадоха две степени. Първата е задължителна и е до X клас (16 г.), която завършва с изпит и ако ученикът желае, може да приключи средното си образование тогава и да вземе диплома, която обаче не му дава право да кандидатства в университет. Втората не е задължителна, продължава до 12-и клас, а дипломата им дава право да следват. Тази степен завършва с полагането на държавни зрелостни изпити, а оценките от тях могат да се използват от тях като вход за ВУЗ. Кандидат-студентите могат да изберат друг вариант - да се явят на университетските приемни изпити.

Според БСП целият закон е "кух", но един от особено конфликтните моменти, които ще бъдат оспорени, е държавното финансиране за частните училища и детски градини. В закона бе възприета философията, че държавата дължи издръжка на учениците в задължителната училищна възраст (до 16 г.) Отвъд издръжката родителите може да плащат за "екстри" в частните училища, например транспорт, допълнителни зелени училища, допълнителни занимания по спорт, по-добри условия.

Законът ще бъде внесен в КС утре в 11 ч. от бившия министър на образованието и зам.-председател на Комисията по образование в Народното събрание Анелия Клисарова и депутатите Стоян Мирчев, Ирена Анастасова, Николай Цонков, Веска Ненчева и Донка Симеонова. Искането за обявяване на текстове за противоконституционни са подписали 71 депутати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews