Брегово обяви бедствено положение заради риск от наводнения

OFFNews 11 март 2018 в 13:17 4135 2

Брегово обяви бедствено положение заради риск от наводнения

Снимка bTV

След община Хайредин бедствено положение обявиха и във видинската община Брегово заради риска от наводнения, съобщи bTV.

Свикахме Кризисен щаб, на който се взе решение в Община Брегово да бъде обявено бедствено положение заради пълноводието на река Тимок и обилното снеготопене, каза за Агенция „Фокус“ кметът на община Брегово инж. Милчо Лалов.

„Много големи количества вода са стигнали до защитните съоръжения, до дигите. Остават още около 20-30 см, за да прелеят дигите и водата да навлезе в населеното място“, посочи той.

„На място има екипи на пожарната, очакваме техника от Видин, за да разшири един прорез и придошлите води да се оттичат обратно в коритото на река Тимок. Пожарната е тук и си върши работата добросъвестно“, обясни кметът.

„В заповедта за обявяване на бедствено положение имаме текст, че при евентуално продължаване на прииждането на водите ще се евакуират хората, които могат да бъдат засегнати от ситуацията. На този етап не се налага евакуация“, заяви Милчо Лалов.

Междувременно започна спешно укрепване на рисковия язовир "Рогозен" 1. Кризисната ситуация в област Враца е преодоляна, нивото на река Скът спадна. Хората в района обаче се страхуват, не могат да забравят наводнението в Мизия преди четири години.

Нивото на реките се понижава на територията на всички общини, както и в крайната точка по поречието на р.Скът – град Мизия, където към момента е 190 см, при критични 290. Наблюдава се и значителен спад на язовирите.

Продължава изпълнението на аварийните мерки за яз. "Рогозен" в община Хайредин, които целят предотвратяването на бедствено положение при предстоящите пролетни валежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!