БНР: Програмите на турски да се контролират от хора, които знаят езика

OFFNews 08 септември 2015 в 11:35 3268 7

БНР: Програмите на турски да се контролират от хора, които знаят езика

Съдържанието на програмите на турски език да го контролира някой, който знае езика. Това е позицията на шефа на БНР Радослав Янкулов. Така той отговори на въпроса кой ще контролира какво се излъчва по националното радио в Кърджали и дали не се прави пропаганда за избори или друга дейност. 

В интервю за Нова той коментира протестите на ВМРО пред СЕМ. Днес регулаторът трябва да издаде лиценз на БНР за излъчването на предавания на турски в национален ефир.

"Вероятно няма никакъв проблем, защото предаванията на турски език продължават десетки години. В лиценза за турски език четем, че той включва културни, религиозни и други предавания, не по-малко от 30 на сто от седмичното програмно време", обясни Янкулов.

Излъчването на такива програми беше определена от член на СЕМ като провокативна. Според Мария Стоянова, която представлява президентската институция в СЕМ, подобна идея не е аргументирана, нито подплатена с анализи и социологически проучвания. Шефът на регулатора проф. Георги Лозанов обаче не е на същото мнение. Според него протестите пред СЕМ са с чисто политически цели.

„Обяснението е много простичко – предизборно навеждане на проф. Георги Лозанов и на Радослав Янкулов пред ДПС, и се питам дали някои от хората в регулатора нямат близки, свързани с "Движението за права и свободи". Поисках по Закона за обществена информация всички документи за тези лицензи, защото подозирам много неща, но не ми беше даден в законовоустановения срок този отговор”, обясни евродепутатът Ангел Джамбазки, който присъства днес на протеста.

„Не мога да му дам еднолично право на достъп. Стига да са му законни исканията, ще получи това право”, отвърна председателят на СЕМ проф. Георги Лозанов.

„Това, което правят, е чист сепаратизъм”, отговори Ангел Джамбазки.

„Не можем да лицензираме излъчването на програми извън територията на България”, добави проф. Георги Лозанов. По думите му в Закона за радиото и телевизията има специално изключение за тези групи от хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!