Близо 9000 коригиращи декларации са подадени в НАП

Остават по-малко от три дни за промени в данните

OFFNews 30 септември 2023 в 09:55 900 0

НАП

Снимка БГНЕС

Национална агенция за приходите

Близо 9000 физически и юридически лица са направили корекции в декларираните от тях данни в годишните данъчни декларации, като са подали коригиращи формуляри в НАП, съобщиха от агенцията.

Остават по-малко от три дни – до 2-ри октомври, в които могат да се отстранят допуснати неточности в годишните декларации. 

При откриване на грешка в декларираните данни, гражданите и дружествата имат право еднократно, в срок до 30 септември на текущата година, следваща годината на придобиване на дохода, да правят промени чрез подаване на нова декларация. Тъй като последният ден на септември 2023 г. е събота, крайният срок се удължава до 2 октомври, уточняват от НАП.

Оттам посочват, че физическите лица могат да коригират декларираните от тях данни след 30 април до 2 октомври. За юридическите лица, едноличните търговци, земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, и физическите лица, извършващи дейност като търговци, този срок започва след 30 юни и продължава до 2 октомври. Те подават коригиращата си декларация онлайн чрез електронните услуги на приходната агенция, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или с електронен подпис.

Гражданите могат да подадат своята декларация и в офис на приходната агенция по местоживеене, напомнят още от НАП.

Повече информация може да се получи от новия подкаст епизод, посветен на темата, от сайта на приходната агенция или на телефоните на информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02 9859 6801.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки