Благодатният огън няма да дойде у нас тази година (допълнена)

OFFNews 14 април 2022 в 11:10 3749 3

Светият синод няма да изпрати тази година своя делегация в Йерусалим, за да вземе Благодатния огън. Причината е в ограничителните мерки в Израел.

Заради тях миналата година се е наложило да се чака дълго на летището. Другата причина е свързана с войната в Украйна, съобщи ловчанският митрополит Гавриил пред Нова тв.

Самият Гавриил е гласувал против решението за отсъствие на българска делегация в Йерусалим, но повечето митрополити били на обратното мнение.

Той съобщи още, че БПЦ не е изпратила писмо до правителството за използване на държавния самолет.

Митрополит Гавриил изрази съжаление, че Благодатният огън няма да дойде у нас. Ще се ползва огънят от миналата година, който се съхранява в синодалния параклис в София, Врачешкия манастир и още няколко други места в страната. Очаква се да получим Благодатен огън още от Гърция и Румъния.

По-късно през деня от правителствената пресслужба съобщиха, че кабинетът е готов да съдейства като осигури правителствен самолет за пренасянето на Благодатния огън от светия град Йерусалим.

"В уверение на това министър-председателят Кирил Петков изпрати писмо до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Във връзка с наближаването на големия християнски празник Възкресение Христово премиерът изразява готовността на кабинета да окаже съдействие, считайки, че добрата традиция, изградена в годините не бива да бъде прекъсвана. В писмото си до патриарх Неофит министър-председателят Кирил Петков заявява също така готовност за среща със Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия", се казва в съобщението.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

3

Propaganda

14.04 2022 в 13:16

Тия педофили в расо се взеха насериозно, гати новината.

610

2

Kиро Ванкувара

14.04 2022 в 13:01

Нестана много ясно .. но щом 10тина папаза ммогат да решат за цял еднин православен народ. Аплаус

75

1

230 млрд баксов

14.04 2022 в 12:16

Слава богу! Един цирк по-малко.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков