Бизнесът подпомага с 1 млн. лв. програма, насочена към студенти по информатика

OFFNews 19 февруари 2024 в 12:54 665 0

Цоков, Денков, Вълчев

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Образователният министър Галин Цоков, премиерът Николай Денков, ректорът на СУ Георги Вълчев

Стипендиантска програма, насочена към студенти по информатика, беше представена днес от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и представители на бизнеса и на властта. За нея може да се кандидатства на сайта на INSAIT  - институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към университета. Всеки, проявяващ интерес към стипендията, трябва паралелно да кандидатства и да бъде приет в специалност информатика във висше учебно заведение.

През първата година програмата е финансирана с 1 млн. лева от бизнеса, като се очаква да покрие разходите за около десет студенти. За всеки от тях са предвидени 72 000 лева за четиригодишен период на обучение, като отделно ще бъдат покрити и платени стажове. Целта е през следващите години програмата да обхваща все повече студенти.

Основателят на института INSAIT проф. Мартин Вечев заяви, че целта на програмата е най-талантливите студенти да останат в България и да се развиват на световно ниво. Той уточни, че програмата е заимствана от някои от най-престижните университети в света като Масачузетс, Станфорд, Кеймбридж, Оксфорд.

"Програмата има заимствани елементи от такива подобни програми от най-елитните университети в света, но това е българска програма, която обединява най-доброто, което имаме в България. Това са Факултетът по математика и информатика (ФМИ) в СУ, както Софийският университет, където студентите ще провеждат базовото си обучение, INSAIT, където се правят изследвания на световно ниво в сферата на информатиката и изкуствения интелект, и бизнесът, който финансира програмата. Тя изцяло е финансирана с частни средства - с над 1 млн. лв., стипендиите са в размер на 72 000 лв. за период от четири години и включват, както базовото обучение във ФМИ на СУ, в специалност "Информатика", така и стажове, ежегодна работа и изследвания в INSAIT, и летни стажове в технологични компании", обясни проф. Мартин Вечев.

В представянето участваха още премиерът Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректорът на Софийския университет Георги Вълчев и деканът на Факултета по математика и информатика на Софийския университет проф. Мая Стоянова.

Денков посочи, че държавата ще подкрепи програмата, като ще опита да развие подобни форми на сътрудничество в други области като биология и физика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!