Бивш ректор на СУ: Висшистите са ни много

OFFNews 27 август 2017 в 13:59 5931 5

"Университетите дават завишени бройки за приема си. България обаче няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области", заяви в предаването „Събуди се” на Нова телевизия проф. Иван Илчев, бивш ректор на Софийския университет.

Според него много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат.

"Системата е сбъркана, започна да се поправя през последните години и се надявам, че след няколко години ще има резултати”, каза още проф. Илчев.

За поредна година почти всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да правят четвърто, че някои и пето класиране. Причината - незаети места в почти всички висши учебни заведения.

Близо 13% от местата за първокурсници по държавна поръчка в най-престижния ни университет - Софийския, остават празни след окончателното класиране. Незаети са и половината бройки за прием на платени бакалаври и магистри.

Подобно бе положението и миналата година в Алма матер, където преди 15-ина години се влизаше не с резултати от матури, а с тежки приемни изпити и мнозина оставаха под черта в списъка с приетите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

4

XR4

28.08 2017 в 09:22

Висшистите никога не са много, Илчев!
Образованието е упражнение за мозъка и вдига неговия капацитет.Никъде не е написано, че един висшист непременно трябва да работи като такъв, но образованието му дава шанс и съответно има конкуренция, която пък вдига резултатите.
Не оправдавайте собствената си некадърност, ами си оправете програмите и начина на преподаване!
 
X

Подкастът на OFFNews