"Безсмъртният полк" шества в София и още над 30 града у нас (снимки)

OFFNews 09 май 2017 в 12:58 10557 13

Снимка Сергей Антонов

Стотици граждани поднесоха венци и цветя пред Паметника на Съветската армия по повод Деня на Победата, а по улиците на столицата и на още над 30 града в страната премина шествието на "Безсмъртния полк".

В шествието се включиха граждани с роднини, участвали във Втората световна война, които носиха портрети на своите родственици.

Венци бяха поднесени от името на н. пр. Анатолий Макаров, лидера на БСП Корнелия Нинова. В словото си руският посланик заяви, че най-важното сега е да не забравяме уроците от тази война.

Така България стана част от световното движение, в което участват 40 държави.

Инициативата се провежда в държави като Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия.

В шествието в Москва се включват около половин милион души, сред които и президентът Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-ти стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград).

България се включи в инициативата миналата година, като шествието беше организирано от фондация "Безсмъртният полк".

В шествието се включи и Волен Сидеров, както и съпредседателите на коалиция Обединени патриоти вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Пред паметника на Незнайния войн те отдадоха почит на жертвите на Втората световна война. По традиция мероприятието продължи с шествие „Безсмъртен полк“ до паметника на Съветската армия, където бяха поднесени венци и цветя.

Сидеров заяви, че на хората, които смятат, че не е редно да се преклонят пред милиони жертви във войната, им липсва нещо човешко. Той подчерта, че на поклонението пред милионите руски жертви трябва да бъдат всички представители на парламента. „Би трябвало, защото руският народ дава най-много жертви – войници, офицери, цивилни, жени, деца. Това трябва да се почита от всички политически сили, от всички посолства. Не мисля, че е редно да се делят на про и анти. В случая става дума за жертви, с които е освободена днешна Европа, чийто ден също така се чества. Виждам едно разделение на политическия елит на Деня на Европа и на Деня на победата. Трябва да се съединят, да се честват заедно, поклонението да бъде общо, тъй като това са жертви, дадени за бъдещето, за тези, които сега живеят и в Европа, и извън ЕС“, заяви Сидеров.

По думите на Сидеров няма никаква причина да бъдем враждебно настроени спрямо Русия. Нямаме нито културна, нито икономическа изгода от това, заключи Сидеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

25

Стефан

10.05 2017 в 17:13

Не му се палИ. Тия дни програмистите ще решат въпросите.
А пластмасовият мозък никога няма да стане като човешкия, ако ще да получи австралийски паспорт.

42249

24

Denis Rizanov

10.05 2017 в 16:44

гнома с пластмасовата маска нещо е зациклил.
Ой уейт, онзи беше дарт гном, този е посто дарт шит.
:)
Да ти кажа аз що не е отишъл Радев на парада бе, фамилно изнасилено малко момче.
Не е отишъл защото, за да отиде първо трябва да го поканят. Ей за тва. Не може да се изтръскаш там щот ти се ходи. Даже Фат Ким не може да си паркира влака в Москва, акщо му се приходи и не го поканят. Тва се нарича дипломация и етикет. Не се ходи някъде непоканен.
Айде по-здрави на братята на майка ти. В петък вечер ще те зарадват на фамилната сбирка. Пак ще ти налеят авално малко мозък, дано станеш учЕн. пластмасов пишлегар.
:)

23293

21

Стефан

10.05 2017 в 15:05

Мухльо, ти кого резилиш?