Берковица обяви бедствено положение. Порой отнесе коли, улици и тротоари (обновена)

OFFNews 12 юни 2023 в 20:26 9406 4

Снимка Facebook / Забелязано в Берковица

Част от щетите в ж.к "Стара планина"

Невиждано наводнение сполетя Берковица към 17-18 часа на 12 юни, съобщи сайтът Meteo Balkans.

Падналите валежи, предизвикаха наводнение в града, като стихията буквално носеше и автомобили. Според говорителя на общината Бойка Попова, която е цитирана от БТА, за около час са паднали 68,6 литра на квадратен метър. Между 19 и 21 часа в понеделник в общината са постъпили над 100 сигнала за наводнени къщи, отнесени настилки от улици и повредени от стихията автомобили в различни части на Берковица. Към 21.30 в Берковица заседава кризисният щаб за действия при бедствия и аварии, който е взел решение да бъде обявено бедствено положение. Цялата налична техника на общината и на пожарната в града, както и екипи от други селища, работят по разчистване на улици и отводняване.

Според очевидци, публикували снимки и видео в интернет, водата е достигнала метър и половина в ниските точки на централната част на Берковица. Тя е влачила със себе си пейки, контейнери за смет, отпадъци и дори автомобили.  

Множество видеозаписи и снимки от града показват драстични кадри, в които пороят помита всичко по пътя си. Камерата от центъра на Берковица към 18 часа показваше това:

"Няма такова бедствие! Ужас! Потопи ни! Старата кола изчезна, 8 кубика дърва-също! Изсекоха безобразно гората, ние ще понесем последствията!", написа Илияна Макаринова-Петрова във фейсбук. 

Е как няма да има бедствия⁉️ Нито кмет, нито някой от многото му заместници си направи труда да огледат какво е състоянието на речните корита, на територията на общината. Снимките са направени непосредствено над кв.”Беговица” в посока х.”Ком” и какво виждаме на тях? Една от фирмите, които унищожава берковските гори е прибрала дебелата дървесина, а клоните най-безотговорно са захвърлени около речното корито. При всеки обилен дъжд клоните биват отнасяни, докато се заглавят и започната да се струпват някъде по поречието. Така са се образували множество бентове, които в един момент се късат и после чуваме реплики “ама то се изля 100 л/м2”! И това, за което говоря е на 300 м. над кв.”Беговица”, какво ли остава за останалите части на реките, които са на територията на общината? Всъщност цялата река “Берковска” е в предаварийно състояние, след като бе почистена за 330 000 лв, но само по документи", коментира друг потребител, записан с имената Milovan Zhan Katani.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12035

2

Anton Donchev

12.06 2023 в 21:58

Местните казват, че има злоупотреби в гората. А колко сигнали са подали през годините за това към контролните органи? Ако има подадени сигнали - взети ли са мерки по тях? Ако не - кой е нарушил закона, затваряйки си очите? Има виновни и те си имат имена.

345

1

Джендо Джедев

12.06 2023 в 21:32

Горките хорица! Ама... "Изсекоха безобразно гората, ние ще понесем последствията!"

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки