Беловско село остана без вода заради разпродажба на завода за хартия

Диана Варникова 10 май 2023 в 12:00 1354 1

Воден кран

Снимка Pixabay

За да не спре водоподаването, се е наложило държавното предприятие „В и К“ в Пазарджик да включи агрегат към помпената станция.

Беловското село Дъбравите вече втори месец е без питейна вода и обявено частично бедствено положение. Причината е, че е спряно електрозахранването на помпената станция, която досега е получавала ток от завода за хартия в Белово, обявен за разпродажба от частен съдебен изпълнител.

За да не спре водоподаването, се е наложило държавното предприятие „В и К“ в Пазарджик да включи агрегат към помпената станция, обясни кметът на община Белово Костадин Варев.

Мощността на агрегата е 30 киловата и като спре да се зарежда с гориво, спира и помпената станция, а оттам и водоподаването, обясни Варев. Той се опасява, че с идването на летния сезон потреблението на питейна вода ще се увеличи и проблемът ще се задълбочи.

Единственото решение е компанията ЕВН да предостави ток аварийно, за да може да се захрани тази междинна помпена станция, подаваща вода на хората в Дъбравите. Належащо е и изграждането на нов довеждащ водопровод, но е необходимо финансиране от държавата, обясни беловският кмет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки