"Бедечка" в Стара Загора да стане приключенски парк, искат активисти

OFFNews 19 април 2016 в 14:52 2891 1

Неформалната група "Запазете Бедечка" изпрати отворено предложение до кмета на Стара Загора. Те представиха в детайли компромисно решение, което може да удовлетвори всички страни. Защитниците на зелената площ предлагат тя да бъде отредена не за застрояване, а за т.нар. зона за спорт и атракции и дори представиха идеен проект. Именно това е било предвиждането за тази територия само до преди няколко години.

Така собствениците няма да загубят терените си, а общината няма да плаща нито за отчуждаване, нито за инфраструктура.

Старозагорци ще запазят зелената площ, като единственото позволено строителство в нея ще е за нуждите на масовия спорт и за атракции.

От тези съоръжения ще може да печелят и община, и собственици, а това ще позволи и привличане на външно финансиране, форми на публично-частни партньорства, индивидуални преговори със собственици, наем и т.н.

Мотивираното предложение, съдържащо идеен проект, оценъчна характеристика, визуализации и количествено-стойноста сметка, вече е изпратено на кмета Живко Тодоров и председателя на общинския съвет Емил Христов.

Призивът на защитниците на Бедечка е кметът да вземе присърце идеята. Това ще позволи преработване на общия и подробния устройствен план на мястото и спиране на строителните намерения към него.

Според защитниците на Бедечка идеята на Живко Тодоров да се осветли миналото на този казус е добра и тя трябва да се превърне в разследване. Проблемът "Бедечка" започна със спорно възстановяване на земеделски имоти в зелената площ преди повече от десетилетие. Вместо да решат казуса поредица общински ръководства доведоха до приемане на план за застрояване на 300 декара с алеи и хиляди дървета. Затова днес паркът е занемарен и се нуждае от спешно почистване.

Преди три години кметът Живко Тодоров опита да спаси парка с промяна в общия устройствен план, но общинският съвет масово се въздържа. Сега защитниците на Бедечка отново призовават за промяна на общия устройствен план, както и за ревизия на подробния устройствен план, който е плод на скандални решения в годините, описани в няколко журналистически разследвания.

Тези два плана оскъпяват изкуствено терените в зелената площ. Затова и няколко големи компании и частни лица на практика пречат на Общината да спаси зелената площ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки