БАН на бунт: от 1 януари спира безплатното обслужване на държавата

Николаос Цитиридис 05 декември 2017 в 11:42 16325 4

От 1 януари БАН ще предприеме стачни действия в знак на протест срещу държавния бюджет за наука, гласуван от парламента в края на ноември. Това става ясно от документ с плана за протестните действия на Академията, с който OFFNеws разполага.

От една седмица пред сградите на БАН в страната са спуснати траурни черни знамена в знак на протест. В документа учените посочват още 14 начина, чрез които ще изразят недоволството си. Един от тях е спиране на безвъзмездното предоставяне на становища, експертизи, мнения и други подобни, „без за това да е сключен договор при ставка от 900 лв. на експерт на ден“.

В документа са описани и целите на протеста, а сред тях са:

- увеличение на месечната стипендия на докторантите до размер на една и половина минимални работни заплати;

- получаване на целево финансиране на Българската академия на науките за привеждане на основните заплати на учените, специалистите и научно-помощния персонал към равнищата, приети в други направления в системата на Министерство на образованието и науката.

БАН ще създаде и контактна група за срещи с правителството и ще изиска такава и с премиера Бойко Борисов в най-скоро време. Групата ще наблюдава изпълнението на плана за реформи.

Как БАН ще постигне своите цели

Първата стъпка към постигането на целите е спускането на черните знамена. Следващите действия ще е изпращането на отворено писмо до европейските институции с информация за "унизителното отношение от страна на Министерския съвет и Народното събрание на Република България към научната общност в страната". Паралелно с това Академията ще информира за действията си чрез сайтовете си.

Учените от БАН ще организират и международна електронна петиция с текста на целите на протеста.

Една от най-любопитните точки в списъка със средствата посочва, че от 1 януари 2018-а БАН спира с безвъзмездното предоставяне на становища, експертизи, мнения и други подобни, "без за това да е сключен договор при ставка от 900 лв. на експерт на ден".

900-те лева на ден идват от дневната ставка, предложена през 2017 г. от Министерство на образованието и науката за експерти-оценители на проектни предложения, кандидатстващи за финансиране по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж".

Към всяка своя разработка учените ще пишат следното:

“Тази разработка е извършена въпреки отрицателното отношение към научните изследвания в България и свързаното с него недостатъчното финансиране на институцията, в която работят авторите. Авторите биха искали да отбележат приноса на българското правителство за унищожаването както на перспективата пред науката в България, така и бъдещето на цяло поколение български изследователи.”

"В случай на недостатъчни резултати от планираните протестни действия по точки 1-12 до 31 декември 2017 г., ОС да проведе извънредно заседание на 8 януари 2018 г. и да планира мирен протестен марш в централните части на София в седмицата 15-19 януари 2018 г., както и други протестни действия", пишат още учените в манифеста си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12133

4

Gaijin

05.12 2017 в 16:31

ПОДКРЕПЯМ!
Вярно е, че в БАН има и безделници и некадърници, но има и много умни, способни и честни учени. Които, обаче, са ежедневно унижавани поради ниските си заплати и условията, в които работят.
Едно време Радой Ралин написа "Сит търбух за наука глух!" Поводът беше друг наш управник, но нещата не са се променили. Търбусите в управлението ни все така презират науката и учените.

7800

3

voevoda

05.12 2017 в 14:56

Напълно подкрепям БАН.
Ниско-интелигентните хора в управлението с познават по презрителното отношение към науката.
Водещи парада на дембелите са Мента Стоянова и Влади Горанов.

12182

2

sawall

05.12 2017 в 13:56

В България има хора, които искат да правят наука (няколко стотин души), а има и хора (няколко милиона души електорат и управляващи), които явно си мислят, че науката е лукс, който не ни носи нищо. Няма страшно, не сме сами - в компанията на страни като Обединеното Кралство и САЩ сме (те поне имат военни, които знаят, че науката им трябва, така че все още бутат напред, но финансирането за цивилна наука се реже яко).