Българската армия се сдоби с безпилотни самолети (видео)

OFFNews 12 май 2014 в 09:16 8524 9

Безпилотен самолет RQ-11 Raven
Летателният апарат тежи 1.9 кг., има продължителност на полет от 60 – 90 минути и далечина, на която може да бъде управляван от 10 км.

Сухопътните войски на България вече разполагат с леката безпилотна разузнавателна система RQ-11 Raven. 

Безпилотните апарати са били демонстрирани за първи път на 9 май 2014 г. от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, по време на събитие, свързано с Деня на Европа.

По информация на специализираното авиационно списание АЕРО системите Raven са били доставени, като военна помощ от САЩ.

RQ-11 Raven е лека безпилотна система, разработена от американската компания AeroVironment. Летателният апарат тежи 1.9 кг., има продължителност на полет от 60 – 90 минути и далечина, на която може да бъде управляван от 10 км. Скоростта, която може да развие, е от 32 до 81 км/час при типична операционна надморска височина между 30 и 152 м. Апаратът има размах на крилата от 1.4 метра.

Цената на цялата система достига 250 хил. долара, като само летателният апарат струва близо 35 хил. долара.

Безпилотният самолет се използва при разгръщане на войските и за осигуряване на висока мобилност, като извършва разузнавателни полети на ниска височина. Той може да се управлява ръчно или да бъде програмиран за самостоятелни полети. Raven е оборудван GPS навигация, разполага и с три камери, едната от които е за нощно виждане. По този начин той осигурява видимост на войските, като им посочва в реално време проблемните зони на терена, на който са разположени. 

Модификация на апарата за първи път е използвана при реални действия в Афганистан през 2003 година, след което започва производството му в два варианта, като до 2006 година са произведени повече от 3000 бройки. За американската армия до 2010 година са произведени 2358 системи Raven, чиято цена достига 250 хил. долара. Само летателният апарат струва близо 35 хил. долара. 

С такива системи разполагат Австралия, Италия, Дания, Великобритания и Испания, като британците са използвали "Гарвана" в операции в Ирак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки