България с рекордно производство на пшеница, но със скъп хляб

ОFFNews 31 август 2016 в 19:14 7351 5

България отчита най-високото производство на пшеница от 1980 година насам в размер на 5.6 млн. тона, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева. 

„Качеството на пшеницата е по-добро от миналогодишното, като 43 % от добива е с много добри хлебопекарни качества“, подчерта тя.

Десислава Танева уточни, че заедно с предходния остатък от миналогодишната реколта, в страната ни има наличност от 6, 06 млн. тона пшеница.

„Малко по-малко от 2 млн. тона отиват за вътрешно потребление за консумацията на хората, както и за осигуряването на фуража. Останалото количество, което е близо 69 % от общия добив, е за търговия и износ“, поясни още Танева.

По думите ѝ, към днешна дата изнесеното количество пшеница е малко над 1 млн. тона , а над 3 млн. тона остават за търговия до следващата реколтна година.

„По анализа за месец юли средната цена е с 15 % по-ниска от същия период през предходната година. Тенденциите съгласно фючърсните цени по международните стокови борси са за покачване. Надяваме се тази тенденция да стане устойчива и производителите да получат по-добра цена“, каза още министърката.

Въпреки ниската цена на пшеницата и рекордните ѝ количества - цената на хляба у нас не пада, а напротив. Производители посочват пред "Дарик", че причината за това е високата цена на тока и заплатите, което не позволява намаляване на цената на основния хранителен продукт.

"Българският хляб има една единствена формула за понижаване на потребителската цена или на цената, която плащат българските потребители. Тази формула се нарича диференцирана ДДС ставка на хляба, защото ДДС винаги се плаща от крайния потребител", заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

5

OTBPAT

01.09 2016 в 08:47

Това значи ли, че догодина примерно ще намалим субсидията за тази култура? :)))

18551

2

Нострадамус

31.08 2016 в 20:01

Цените на ПЕТРОЛА падат, но цената на ГОРИВАТА в България РАСТАТ. Цената на ПШЕНИЦАТА пада, но цената на брашното РАСТЕ...Това е съвременна България управлявана, пардон ОГРАБВАНА от ГЕРБ.

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков