България и УНИЦЕФ с мерки за закрила на деца и намаляване на бедността

OFFNews 11 май 2023 в 15:42 548 0

Уницеф

Снимка unicef.org

МС одобри План за действие по Програмата за сътрудничество между правителството на България и УНИЦЕФ

България и УНИЦЕФ ще продължават сътрудничеството си за гарантиране на правата на всички деца, след като Министерският съвет одобри План за действие по Програмата за сътрудничество между правителството на България и УНИЦЕФ за периода 2023-2027 г. и работен план за изпълнението му през 2023-2024 г.

С двата документа се оказва подкрепа на институциите на национално ниво за подобряване на политиките за деца и повишаване детското благосъстояние.

Планирани са мерки и дейности за засилване на подкрепата за ранното детско развитие и закрила на детето, намаляване на бедността, насърчаване на социалното включване и мониторинг на правата на децата.

Фокус се поставя и върху укрепването на образователната система на национално и местно ниво за разширяване на достъпа до приобщаващо и качествено образование и изграждане на умения за всички деца, включително и тези в най-неравностойно положение.

Предвидени са и дейности за гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна и подкрепяща семейна среда, насърчаване на детското участие във вземането на решения за подобряване на политиките за деца, както и за превенция на насилието над деца и закрила на жертвите.

Изпълнението на Плана за действие и двугодишния работен план цели да подкрепи усилията на България да гарантира правата и благополучието на децата, включително на тези в неравностойно и уязвимо положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!