България е най-ненадеждният партньор в ЕС, показва проучване

ОFFNews 23 май 2017 в 18:05 8698 7

Останалите държави от Европейския съюз не гледат на България като на желан и надежден партньор, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено между 421 експерти от 28-те страни членки, сред които такива в области като политиката и държавните институции. 

Резултатите са красноречиви. Страната ни се нарежда на 26 място по отношение на това с коя държава биха се свързали чуждите правителства първо или най-често при обсъждане на въпроси на ЕС. По този критерий подкрепа получаваме само от трима експерти, с по един глас от Румъния, Финландия и Полша.   



На същата 26 позиция се намираме и що се отнася до споделени интереси от гледна точка на другите страни от блока. Под процент (0,9%) от гласувалите специалисти смятат, че тяхната държава има сходни интереси с тези на България. От гласувалите за България най-голям процент са представители на северната съседка Румъния.



Проучването разкрива, че на България се гледа като на ненадежден партньор в редица области. Страната ни е на последно място като предпочитан за чуждите правителства партньор в сферите на външната политика и развитието, икономическата, социалната и фискалната политика. 

Малко по-високо, на 25-а позиция, се нареждаме като търсен партньор в сферата на сигурността и отбраната. За страната ни са гласували представители на държави като Румъния, Хърватия и Унгария.   

Дори и при пренебрегване на горните показатели и установяване на контакт, общата позиция е, че с българските власти се работи трудно. По отзивчивост при необходимост България се нарежда на последното 28-о място. От общо 342 гласа, страната ни получава само 1 на въпроса "От вашата гледна точка или опит, кои от правителствата от ЕС са показали, че са най-отзивчиви и лесни за работа?". И тук подкрепата идва единствено и само от Румъния. 



Допитването показва също така, че по редица въпроси България предпочита да следва общоевропейската политика. Такава е позицията по теми като единния пазар, споделена съдебна и имиграционна политика, отбранителна структура, конфликтите в Украйна и Сирия,  климатичните промени и други.  

„В ЕС липсва група от държави членки, които са готови и искат да работят заедно във формат 27 за по-нататъшна европейска интеграция“ -казва Йозеф Янинг, директор на ЕСВП-Берлин - „За да се противодейства на центробежните сили, ЕС трябва да бъде укрепен чрез структурни групи и неформални коалиции на желаещите, които ще работят заедно за „повече Европа“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews