БАБХ умъртви незаконно повече от 100 птици, сред които има и защитен вид

Невена Илиева 27 февруари 2018 в 07:30 6286 1

Снимка Четири лапи

Част от умъртвените птици

Българската агенция по безопасност на храните е умъртвила незаконно повече от 100 птици. Сред тях има и представители на защитен вид, съобщи организацията за защита на животните "Четири лапи".

На 20 февруари органите на ГКПП “Дунав мост II“ намират животни, превозвани нелегално в лоши условия. Те са от видовете алпаки, мечета и птици - гъски, патици, гълъби и патета - близо 300 на брой, без ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус. Според превозвача им техният произход е от Белгия и Унгария. 

124-те птици са конфискувани от РИОСВ - Монтана и изпратени в Зоологическа градина - София, която разполага с карантинен център, където остават за няколко дни. Експертите в зоопарка установяват, че сред птиците има и един защитен вид. На 23 февруари обаче Областна дирекция по безопасност на храните - София издава заповед за умъртвяването им. 

Според "Четири лапи" умъртвяването на птиците е в разрез с българското законодателство. Те са били евтаназирани от ветеринари на БАБХ, които нямат това право, обясни пред ОFFNews Явор Гечев от организацията. "Те са си превишили правата, те са само контролиращ орган", категоричен е той.

И се оказва прав - чл. 179 от Закона за ветеринаромедицинската практика гласи: "Евтаназия на животни се извършва от ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика, с лицензиран ВМП". Ветеринарите на БАБХ обаче нямат право да евтаназират животни, тъй като не са практикуващи лекари. Единственият случай, в който могат да го направят, е при епидемия, каквато в момента у нас няма. 

От агенцията обясняват действията си с опасения от зараза с птичи грип, която би могла да дойде от Европа: 

"През периода 2016 - 2018 г., високопатогенната инфлуенца по птиците тип А (птичи грип HPAI H5N8) предизвика една от най-големите епидемии по отношение броя на огнищата на домашни птици, географската площ и броя на мъртвите диви птици, регистрирана в Европейския съюз. Епидемията на заболяването засегна и България през 2016 г. до 2017 г. и доведе до мащабни икономически загуби за държавата и за бизнеса (над 6 000 000 загуби, затваряне и ограничения на движение и търговия на животни, загубен статус по отношение на здравеопазване на животните в държавата). Въз основа на това и предвид епизоотичната обстановка в Европа по отношение на високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птици, рисковете, които крие движението на домашни и диви птици с неясен здравен статус и за целите на опазването на здравето на животните в зоологическата градина и страната като цяло, е взето решение птиците да бъдат умъртвени по хуманен начин", пишат в прессъобщение от БАБХ.

Нито в Белгия, нито в Унгария има огнища на птичи грип, твърдят и от "Четири лапи", но д-р Александра Митева – началник отдел "Хуманно отношение към животните" към БАБХ, заяви пред OFFNews, че в Унгария в момента има огнище на заразата.

Освен по отношение на евтаназията, БАБХ правят нарушение и на процедурата по изземане на животните.

Според пресцентъра на софийския зоопарк птиците са взети от органите на БАБХ без съответните документи, а РИОСОВ - Монтана не е издавала протокол за освобождаването на птиците от спасителния център.

От зоопарка коментираха пред OFFNews, че са взели мерки за преразглеждане на решението от страна на БАБХ. Те подават жалба в Административен съд - София. Според тях животните идват от чужбина в добро здраве. В късните следобедни часове вчера съдът излезе с решение, че БАБХ трябва да спре процедурата по евтаназия. Но решението излиза твърде късно - животните от няколко часа вече са умъртвени в Радомирско.

Сега организация "Четири лапи" е решена да сезира прокуратурата за случилото се и призова за оставките на изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев и на директора на ОДБХ-София Камен Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови