Amazon дава $1 млн. на Института за изкуствен интелект към СУ

Компанията дарява средствата на INSAIT заради високи резултати и потенциал за растеж

OFFNews 14 декември 2023 в 13:08 1629 0

Байрън Кук

Снимка БГНЕС

Вицепрезидентът на Amazon Web Services Байрън Кук

Amazon Web Services дарява 1 милион долара на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, съобщи пресцентърът на МОН. 

Средствата се предоставят поради показаните високи резултати и потенциал за растеж, като се предвижда да бъдат използвани за изследвания в областта на формалните методи. С тях ще бъде осигурена и подкрепа за заплати на изследователи, както и стипендии за докторанти и студенти в Института. Заедно с това стартира и стратегическото партньорство между изследователите и инженерите на INSAIT и Amazon Web Services.

“INSAIT е първият изследователски институт на световно ниво в Източна Европа, структуриран по образец на водещите изследователски институции в света. За кратък период INSAIT успя да привлече изключителни международни изследователи по компютърно зрение и машинно обучение, както и силни докторанти от цял свят”, се посочва в официалното съобщение на Amazon Web Services за дарението.

Подкрепата от AWS ще помогне на INSAIT да привлече топ изследователи в сферата на изкуствения интелект и формалните методи.

„Радваме се да подкрепим INSAIT с дарение от 1 млн. щатски долара и да помогнем с привличането на професори в тази област. Институтът е вдъхновяваща инициатива и ние очакваме да установим по-тесни изследователски връзки и механизми за сътрудничество със студенти и преподаватели от него“, посочва вицепрезидентът на Amazon Web Services и един от най-известните инженери в света Байрън Кук.

„Това е важна стъпка за нас, защото формалните методи са основополагаща сфера в информатиката и с нарастващо практическо значение в широк спектър от области, включително информационна сигурност, надежден изкуствен интелект, роботика и много други. Финансовата помощ ще ни позволи да разширим областта на изследванията си в тази сфера“, каза създателят на INSAIT проф. Мартин Вечев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!