Агресорът Светослав "няма да увреди имиджа на българите в Германия"

Александър Андреев - DW 15 декември 2016 в 19:59 13929 12

Вече няма съмнение, че извършителят на грозното престъпление в берлинското метро е български гражданин. Българи са и тримата му спътници. Ето какво научи DW за развоя на разследването срещу четиримата заподозрени:

Берлинската прокуратура разпространи съобщение за печата, в което се казва: "Мъжът, ритнал жена в берлинското метро, е идентифициран и срещу него е издадена заповед за арест. Издирва се 27-годишният български гражданин Светослав С., който се укрива. Разследването срещу него и тримата му спътници продължава. Към настоящия момент не могат да бъдат огласени повече подробности", се казва в съобщението на берлинската прокуратура. Още преди то да бъде разпространено, говорителят на прокуратурата Мартин Щелтнер заяви за Дойче Веле следното: "Идентифицирахме основния заподозрян, но все още не сме го заловили. Към момента е трудно да се каже дали той е в България или в Германия”. На въпрос на ДВ дали има информация за предполагаемата принадлежност на четиримата заподозрени към ромското малцинство и за роднинските връзки помежду им Мартин Щелтнер каза: „За роднинските връзки не мога да опровергая, по другия въпрос нямам информация”.

Пред агенция ДПА Щелтнер коментира престъплението така: „Това е едно изключително опасно деяние. Резултатът можеше да бъде и друг”, посочва говорителят, визирайки травмите, претърпени от 26-годишната жена: счупена ръка, натъртвания по лицето и по горната част на тялото.

"Това няма да увреди имиджа на българите в Германия"

Свързахме се и с българския посланик в Берлин Ради Найденов, който ни каза, че не може да коментира разследването, по което компетентни са двете министерства на вътрешните работи.

Посланик Найденов подчерта обаче, че е горд с бързината, с която е бил идентифициран предполагаемият извършител - само за един час в сътрудничество между полицейските служби на двете страни.

В отговор на наш въпрос Ради Найденов заяви, че престъплението в берлинското метро няма да увреди имиджа на българите в Германия.

„Много германски граждани се обърнаха към посолството с призива да сътрудничим. Но хората винаги правят разлика между България и този отделен инцидент, който не формира образа на българските граждани. Правят разлика между възмездието за извършителя и образа на българите”, коментира посланик Найденов.

Шок в Германия

Случаят в метрото предизвика шок в цяла Германия. Записът, показващ престъплението, бързо се разпространи в мрежата и хвърли хиляди хора в потрес. Пред агенция ДПА медийният експерт Мартин Емер коментира този феномен така: „Повечето хора навярно са си помислили: „И аз можех да бъда на нейно място”. Това чувство шокира хората и същевременно предизвиква техния интерес”. В публичната дискусия се включиха и редица германски знаменитости.

Актьорът Ян Йозеф Лиферс, известен с ролята си на патолог в популярния телевизионен сериал „Местопрестъпление”, написа в профила си във Фейсбук:

„Берлинчанки и берлинчани! Дали някой от Вас разпознава тези идиоти?”. С апел към хората за помощ се обърна и неговата съпруга, известната актриса и певица Ана Лоос.

Днес публикации за престъплението в метрото излязоха в редица германски вестници. Авторите на статиите отбелязват, че предполагаемият извършител и неговите спътници са идентифицирани с имена и адреси и вече има издадени заповеди за арест.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11202

12

Zol

16.12 2016 в 10:49

Също като нашата икономика.. не може да умре това което вече е мъртво :)

11202

11

Zol

16.12 2016 в 10:20

Агресорът Светослав "няма да увреди имиджа на българите в Германия"

Не може да се увреди това дето го няма...

12042

9

Trabant88

15.12 2016 в 22:42

Тези да не са част от "сирийците" от Филиповци, Столипиново и други подобни махали?

13350

8

torbalancho

15.12 2016 в 22:06

Бежанци убиха и изнасилиха две германки, и никой нищо не говори....

Български циганин ритнал туркиня в немското метро, и цял свят гърми...

Тъпа работа

63994

6

Red or Dead

15.12 2016 в 21:09


На вниманието на автора на статията.......ето нагледно прехода на “българите“........към берлинската “епопея“......тези цигани са вече ТОЧНО толкова НАГЛИ И БЕЗОЧЛИВИ като политическата върхушка която грижливо си ги отглежда и си ги толерира повсеместно,ЗАЩОТО те са инструмента който възпроизвежда сегашната порочна система.....спирам, защото това което се каня да напиша ще предизвика допълнителна работа на Йончев......който има мозък вече е разбрал посоката на мисълта ми, а за “умните и красивите“ тези редове са на........шумерски...

https://goo.gl/QNuHn3

15914

4

поп Дръвчо

15.12 2016 в 20:39

И какво значение бе, Балкански, има етноса? Сиганьоро прави прости, тъпанарски и лесни за разкриване престъпления и тук, и в чужбина. Не е като скимирането на карти, краденето на скъпи коли и източването на еврофондове - все неща с които българските граждани са се поразчули.

63994

3

Red or Dead

15.12 2016 в 20:39

“Агресора“ НЕ Е БЪЛГАРИН, а.......ЦИГАНИН.....и със сигурност ще навреди ОЩЕ имиджа на България, защото от години циганите из цяла Европа парадират, че са....“българи“, а вие от DW сте най-обикновени кретени.....

““““....Случаят в метрото предизвика шок в цяла Германия. Записът, показващ престъплението, бързо се разпространи в мрежата и хвърли хиляди хора в потрес. Пред агенция ДПА медийният експерт Мартин Емер коментира този феномен така: „Повечето хора навярно са си помислили: „И аз можех да бъда на нейно място”. Това чувство шокира хората...“““““

Как този абзац се вписва със заглавието на статията...