А политиците в СМГ вече не идват

Александра Маркарян 15 септември 2017 в 16:47 12719 2

Нито един високопоставен политик не дойде на откриването на учебната година в Софийската математическа гимназия - училището с най-много медали и купи от международни състезания и олимпиади в България, с чиито ученици партийците се хвалят и дават мило и драго да се снимат след поредното награждаване. Признават, че това е най-доброто ни училище и дават мило и драго да настанят детето си в него, но този 15 септември тихомълком го заобикалят и откриват учебната година другаде.

Скандалът, избухнал след уволнението на учителка, преминал през протести и разделянето на общността на лагери, през скоростното уволнение на директора и замяната му с пенсионирана математичка, не изглежда да утихва. Напротив - вероятно тепърва децата ще усетят напрежението, което сега е най-вече върху техните учители.

Няма ученик или родител от събралите се тази сутрин в двора на гимназията, когото да попитаме за скандала и той да не знае за какво става въпрос. Никой не повдига темата, но само някои - най-вече ученици, са склонни да кажат какво мислят.

"В спора има две страни - няма как едната да е напълно права, едната да е бяла, а другата - черна. Но се надявам учителите ни да не позволят напрежението да стигне до нас", казва Станислава - дванадесетокласничка в Софийската математическа гимназия. Двете с приятелката ѝ Никол посрещат последния си първи учебен ден днес, в размирно за престижното училище време.

На пръв поглед всичко изглежда обичайно - дворът е пълен с деца и тийнейджъри с цветя и знаменца, на които пише "СМГ", с родители и учители. В глъчката не може да се различи конкретен разговор. Организаторите се суетят около техниката, закъснявайки от първоначално обявения начален час - 10:00. Сценарият протича по предначертаното. Хората утихват за химна и вдигането на знамето, после свещеникът изпълнява своята част и зад микрофона се сменят един, втори, трети говорител с приповдигнати речи.

За бурята отвъд лъснатата фасада подсказват един-два елемента, дори от сценария. Директорът не е миналогодишният - Антони Стоянов. Той е уволнен от началничката на Регионалното управление на образованието в София към МОН Ваня Кастрева, след като отстранява учителката Петя Тодорова, а това предизвиква протести и вътрешно разделение.

Стоянов не е в училището и не може да обжалва уволнението си, защото не е получил заповедта на Кастрева. Когато е уволнен - на 4 септември - от РУО му носят заповедта, той отказва да я подпише и не я получава, а само я вижда. След като тя влиза в сила, математикът иска да получи препис-извлечение. В отговор Кастрева му пише на 11 септември, че не разбира какво иска.

"За РУО - София-град не става ясно каква част от заповед №РД 01-340/04.09.2017 г. желаете да Ви бъде предоставена като "препис - извлечение", пише тя.

Днес, вместо Стоянов, зад микрофона за приветствие в ролята на изпълняваща длъжността директор излиза пенсионираната учителка Зоя Рачева. Няма и дума за острия конфликт в училището, но има патос.

Не само това е смущаващо. Внимателният наблюдател се сепва и когато започва представянето на петите класове. Като класен на един от тях е представена Ана Илиева.

Ана Илиева е един от тримата учители с неподновени срочни договори от Стоянов. Срещу младата математичка има жалби от родители - оплакват се, че тя не обяснява добре новия материал, че отклонява молбите за консултации, твърдят дори, че "госпожица Илиева често си е позволявала да отправя заядливи, обидни, дори унизителни коментари спрямо децата ни в час", че на едни деца обръща специално внимание, а други пренебрегва. Оплакват се, че удрят на камък когато се опитат да получат информация за напредъка на децата им - това се считало за намеса в работата на учителката.

Твърденията може да са верни, може и да не са - неясно е дали те са проверени от РУО.

Но е факт, че Илиева вече е спечелила конкурс за учителско място, макар и един от членовете на комисията да е учител по физическо, и ще води пети класове. Може би е била обичана класна, но е факт и друго - тя няма да продължи със своите ученици, сега шестокласници. Тя е на договор в училището, но в НАП все още не знаят за него, защото той не е регистриран.

Илиева е в училище, уволнената от Стоянов Петя Тодорова - също, но липсват учителите по български, назначени в СМГ след конкурс това лято.

Гергана Търнева и Методий Кирилов са назначени от 1 септември и после са подложени на огромен натиск, за да си отидат - не получават класове, от тях искат да напуснат тихомълком, по "взаимно съгласие", тоест дори без обезщетение. Впоследствие такова е предложено - 4 заплати за раздяла. Тя е търсена, за да може и.д. директорката да върне двамата освободени от Стоянов млади българисти - Божидар Георгиев и Надя Владева, които се състезават в конкурса, който Търнева и Кирилов печелят, но са класирани по-назад. 

И Георгиев, и Владова днес посрещнаха учебната година като класни ръководители в СМГ.

От птичия поглед на заетите ни с по-важни дела държавници вероятно всички тези детайли не се забелязват. Забелязват се купите, медалите, грамотите - във фоайето на СМГ има две стени с тях. 

Тези награди не са признание само за индивидуалните постижения на отличен ученик, а за работата на единен екип от хора. Дали това ще е възможно оттук нататък - предстои да видим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови