9 от 10 служители на ЕМА биха напуснали, ако се премести в София, Букурещ или Варшава

ЛГБТ служителите притеснени да отидат в държави, непризнаващи гей браковете

OFFNews 28 септември 2017 в 11:17 13974 5

Европейската агенция по лекарствата (EMA) предупреди, че преместването на централата й от Лондон заради Брекзит крие рискове от сериозни трусове в работата й.

Допитване сред служителите показало, че над 70 на сто от персонала би напуснал, ако агенцията се премести в 8 от 19-те градове кандидати за неин домакин. Градовете не се споменават поименно. Според списание Politiko най-предпочитана била кандидатурата на Амстердам, следвана от Виена и Барселона. 9 от всеки 10 анкетирани отговорили, че по-скоро биха напуснали агенцията, вместо да се преместят в Букурещ, Варшава или София.

"Това означава, че агенцията не би могла да функционира, което ще има важни последици върху общественото здраве в ЕС", посочва от ЕМА.

Мястото на новото седалище на ЕМА ще бъде гласувано на 20 ноември. Служителите няма да имат думата в гласуването. Градът домакин ще бъде определен от министри на страните членки. Това трябва да стане на база обективни критерии като: подходяща сграда, достатъчно голямо хотелско настаняване, удобни връзки с летище, образователна инфраструктура за децата на служителите и др.

Според специализирания сайт BioWorld за много от служителите на ЕМА тези критерии не са достатъчни. Съществували например опасения относно свободите на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Сайтът цитира писмо на т.нар. ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални) служители до председателите на Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската комисия, в което се посочва, че някои от страните кандидати за домакинството не признават гей браковете и гей партньорствата. "В резултат на това ЛГБТ-служителите могат да бъдат лишени от свои основни права, свързани с брака или регистрирането на партньорства", пишат те.

Сайтът посочва, че държавите кандидатки, които не са узаконили гей браковете, са България, Словакия, Полша и Румъния. В Италия и Гърция браковете между гейове не са позволени, но се регистрират граждански партньорства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8915

5

stoyiv

28.09 2017 в 14:25

Егати наглите самозабравили се чиновници. Все едно ЕМА е създадена, за да обслужва техните прищевки. Тъпотиите за "признаване на гей партньорствата" въобще не ми се коментират. Те не са забранени, ерго - разрешени са, ерго - признати са. Ако става дума за наследяване, общо имущество и прочее, това лесно се урежда с договор и завещание.
Нахалниците заслужават агенцията да бъде преместена в Букурещ, Варшава или София. Да ги видим дали ще напуснат топлата службица с висока заплата, осигуровки, бонуси, привилегии...

10571

4

Hissarion

28.09 2017 в 13:58

Тия кой плашат с дървен нож? Сигурно така се изпуска удобната службица.

13604

2

In Trum we trust

28.09 2017 в 12:24

Хахаха, това е изключено да пратят такава важна агенция в държавата на мутрите България. Така че шанса ни е точно нула.

12192

1

Stoyan Georgiev

28.09 2017 в 12:00

Нормално, кой нормален човек би дошъл в най-гнусната столица в Европа, благодарение на банкянската мутра и даскалицата