3000 сигнала за нередности в ДФЗ. Оставки няма, уволнения - може

Николаос Цитиридис 22 април 2016 в 14:03 6076 4

Снимка БГНЕС

По 3012 сигнала за нередности в Държавен фонд "Земеделие" се е работило от 2011 досега. 538 от тях са предадени на прокуратурата, има издадена една условна присъда. 

Това съобщиха на пресконференция от Фонда днес, като тя бе анонсирана във връзка с "актуалните теми за борба с корупция и нередности". В началото на април ДАНС нахлу във Фонда да търси доказателства по сигнали за злоупотреби. 

Най-много сигнали за корупция е имало през 2011 г. - 626. От тях 89 са стигнали до прокуратурата. За най-много нередности Цацаров е бил сезиран през 2015 г. - тогава са подадени 154 сигнала.

Най-много нарушения са констатирани в категорията "Документи с невярно съдържание" - над 54% от сигналите са именно за това.

От ДФЗ изнесоха и примери за нарушения по общинските мерки 321 и 322, които са предимно инфраструктурни и допустимите за подпомагане дейности са ремонти на сгради, изграждане на улична мрежа, енергийна ефективност и др.

По информация на Фонда бенефициенти, кандидатствали по тези мерки, са представили документи с невярно съдържание. За пример бяха дадени общините Чирпан, Тетевен, Кочериново и Бойница. По всички сигнали се е работило през 2015 година, а до прокуратурата данните стигнали в началото на тази. 

Още през 2014 г. в годишния доклад на дирекцията по земеделие към ЕК се съобщава, че сериозни проблеми има именно при тези мерки.  Тогава Европа налага корекции за близо 4 млн. евро за нарушения по мерки 321 и 322. 

Други схеми 

Бенефициенти, кандидаствали по мярка 4.1, заявили за подпомагане създаването на трайни насаждения, закупуване на скъпа селскостопанска техника с цена, в пъти надвишаваща референтната. 

Бенефициенти, кандидатствали по мярка 6.1, заявили за подпомагане проекти за отглеждане на зайци и пъдпъдъци, без да имат такива. Тази измамна схема е била най-развита в Благоевградско. При проверки на ДФЗ на място е установено, че бенефициентите се крият от проверяващите, а споменатите животни липсват. 

Други бенефициенти пък са заявили за подпомагане площи, попадащи в защитените зони "Натура 2000". 

При рибарите пък бенефициенти, кандидатствали за плавателни средства, с които си правили круизи до Гърция, установили проверките на ДФЗ. 

Оставки? 

Директорът на ДФЗ Румен Порожанов заяви, че очаква да има още присъди за нарушения в повереното му ведомство. Спомена още и, че е възможно да има уволнения на директори, каквито вече има по дирекциите в страната. Оставки обаче не се споменаха. 

Порожанов не успя да обясни акцията на ДАНС в ДФЗ, въпреки привидните резултати на Фонда в борбата с корупцията, която очевидно е започнала още през 2011г. 

В медийното пространство няколко пъти силно се говореше за това, че ДФЗ са договаряли луксозни коли, хеликоптери, самолети и яхти. Тази информация бе опровергана от Порожанов, който представи списък с финансираните транспортни средства по ПРСР 2007-2013г. 

За автомобили са дадени 4,2 млн. лева и са закупени 178 коли със средна цена 23 650 лева. Сред тях най-луксозни са пикапите Toyota HiLux. 

Финансирана е покупката на 178 АТВ-та на обща стойност 1,6 млн. лева.

Изплатена е субсидия за покупката на 216 велосипеда на средна стойност 879 лева. 

Порожанов за пореден път подчерта и, че спрени евросредства няма, а изнесените в медийното пространство финансови корекции за милиарди не отговарят на истината. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

2

дървосекача

22.04 2016 в 16:17

Ама във фонда за лечение на деца в чужбина се самосезираха без нито един сигнал. Оставка бе, корумпирани обирджии!

8359

1

ОФчар

22.04 2016 в 15:36

В панделата!
Да догоним мамалигарите!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков