1600 затворници тръгват на училище

Ивайло Анев 15 септември 2014 в 18:57 2625 2

1600 са затворниците, които тръгват на училище от днес. Над 300 са първокласниците с присъди, които ще се учат да четат и пишат през новата учебна година, съобщи bTV.

Много от затворниците предпочитат да заменят килиите с приветливите класни стаи на затворите. Учението им помага и да намалят присъдите си - един ден на чина се брои за два излежани.

Освен да се научат да четат и пишат, затворниците могат да получат и умения по определен занаят, които ще им помогнат извън затвора.

Таксиметров шофьор, прегазил две жени на пешеходна пътека в столицата, ще бъде в осми клас тази година. Той излежава присъдата си в Казичане, а дъщеря му е първокласничка, съобщава телевизията.

„Моето досие е „осъждан". И това ще ми попречи да реализирам мечтата си. Мечтата ми е да реализирам двете си дечица, да им дам добро образование", разказва шофьорът, който ще бъде на свобода през 2015 г.

Учителите в Казичене нямат никакъв проблем с дисциплината в час и казват, че зад чина рецидивистите се променят.

„Идвайки в училище, те се държат прилично, те се държат нормално, дори възпитано. Нищо в училище не е нито счупено, нито откраднато. Но това не се отнася за времето извън училище”, посочва директорът на училището Гергана Иванова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша