Как да избереш правилния кредит?

OFFNews 21 декември 2023 в 19:08 382 0

кредит

Снимка Adobe Stock

Източник на изображение: Adobe Stock

Заемите са просто финансов инструмент. Разумната употреба на този инструмент изисква внимание и не може да бъде подминавана — не и ако личните финанси и тяхното благоденствие са важна тема за теб.

Разбери нуждите си

Първата и най-важна част, с която е нужно да подходиш, е да си дадеш ясна сметка от колко и за какво се нуждаеш? И не на последно място — дали наистина се нуждаеш от заем? Може би за придобиването на покупката ще са ти необходими само няколко месеца спестявания? Или спестявания с много по-малък заем. Прегледай всички налични възможности и си дай най-вече сметка дали можеш да си позволиш заем, който да взема от доходите ти за определен период от време. Ако покупката е сериозна, като жилище например, тогава вероятно ще изисква значително време за изплащане. Може би ти трябва по-малък заем за кола или краткосрочен - до края на месеца? В такива случаи може и директно да използваш кредитната си карта.

Разбери кредитния си рейтинг

Проверка в Централния кредитен регистър към БНБ може бързо да ти покаже дали имаш добро кредитно досие — и ако нямаш, да си спестиш отказите за заем предварително. В такъв случай може да ти се наложи да създадеш позитивна кредитна история. Каквато може да изградиш, като започнеш да използваш кредитна карта. Разбира се, това включва и нейното редовно и навременно обслужване. Така ще можеш след необходимото време да изградиш история на редовен и надежден платец.

Избери правилния тип кредит за теб

От взимането на пари назаем от приятел до тегленето на ипотечен заем — видовете заеми се различават неимоверно в зависимост от размера на твоите нужди. Колкото са по-големи те, толкова повече размерът и продължителността на заема се увеличават. Трябва ли ти заем точно този ден или седмица и дали е за нещо дребно като електроника или вноска за кредит? Вероятно тогава може би ще се справиш и само с кредитна карта? Правилният кредит е като дреха ушита по поръчка — тя отразява не само нужния обем от средства, но и продължителността на изплащане и размера на всяка вноска. Прецени внимателно кое е най-удачно за теб.

Сравни офертите

Ако вече си избрал конкретния вид заем, може би е време да седнеш и да направиш добра проверка на пазара, както и какво предлага за теб? Разгледай условията по кредитите и сравни лихвените проценти, условията за изплащане. Прецени кои условия са по-приемливи за теб и с кои би могъл да се справиш. Виж и допълнителните условия, като например гратисен период, опции за рефинансиране и предсрочно изплащане, както и видовете застраховки, които са задължителни или доброволни.

Чети малкия шрифт

Никога не бързай да се подписваш под документите и чети внимателно условията, с които се съгласяваш. Колкото и да са скучни и обемисти, подобни документи са обвързващи с всякакви условия. Затова си отдели нужното време и енергия, за да прегледаш абсолютно всичко по тях. Не се притеснявай да питаш - както в интернет, така и банката си.

Пази се от измами и подвеждащи обещания

В сферата на заемите - особено бързите заеми, има немалко компании, които се отличават с агресивно поведение към клиентите. Така например кредити, които имат изгодни условия, могат да набъбват неимоверно дори при малко просрочване чрез такси и допълнителни лихви. Бъди внимателен не само преди вземането на кредита, но и по време на изплащането му. Не се притеснявай да се обръщаш към регулаторните органи при нередност. Противно на много очаквания, в България те функционират с изключителна ефективност. Никога не се притеснявай да търсиш правата си.

Помисли за бъдещето си

Заемите, особено по-продължителните като период на изплащане, са стимул да започнеш да мислиш за бъдещето си. За да можеш да изплащаш един заем, е хубаво да си сигурен в доходите си, дори в здравето си. Имаш ли достатъчно заделени средства, в случай че нещо ти се случи и трябва да погасяваш вноските? Има ли към кого да се обърнеш, за да потърсиш съвет или помощ? Това са въпроси, които е добре да си зададеш, преди да теглиш кредит. Когато става въпрос за пари, винаги е по-добре да си подготвен предварително.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!