Местан поиска равенство между езиците с думи на Константин-Кирил Философ

Симона Костадинова 22 май 2015 в 12:59 13044 25

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова за равенство между езиците, като се позова на думи на св. Константин-Кирил Философ, с които е защитил правото славянският да бъде приет като свещен език за християнството.

В декларация на партията по повод 24 май- Деня на славянската писменост и култура, която Местан изрече от парламентарната трибуна, той "припомни" думите на св. Константин-Кирил Философ от неговата Беседа против триезичниците, произнесена през IX век във Венеция.

Ето какво е казал св. Константин-Кирил Философ тогава, а Местан цитира днес:

„Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички ?Също тъй слънцето не свети ли на всички ? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена - да бъдат слепи и глухи ? Пояснете ми, бога за безсилен ли смятате, та той не може да даде всичко това, или за завистлив, та не желае ?“

Местан попита риторично дали днес има съзнание за равнопоставеността на всички езици.

"Имаме ли ясно съзнание, че нито един език не може да бъде поставен по-високо от друг, че е въпрос на не просто късогледство, а на мракобесно мислене, да се допуска йерархизирането на езиците и на тази база едни езици да бъдат дискриминирани за сметка на други? Това е само един реторически въпрос", заяви лидерът на ДПС, защитавайки агитирането на турски език.

След като Местан сам измести темата на декларацията по повод 24 май към политическата тема, той заяви, че "празникът не позволява да политизираме, защото на 24 май всички трябва да имаме воля, за да се поставим над политическите си пристрастия".

Той продължи декларацията с още политически послания: "И все пак въпросът, който поставям от името на ДПС, заслужава своя отговор и аз се надявам всеки един от вас да потърси своя отговор в себе си".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!