ФБР иска достъп до личната информация в смартфоните за наша сигурност

ОFFNews 17 октомври 2014 в 19:43 3418 11

Снимка FBI.

Криптираната информация в смартфоните възпрепятства борбата с тероризма, педофилията и престъпността, заяви Джеймс Комей, директорът на ФБР, цитиран от световните медии.

Според него единственото правилно действие е на правителството на САЩ да бъде позволен специален достъп до личните данни в смартфоните.

"Правдата може да не бъде реализирана заради заключен телефон или криптиран твърд диск", изтъква Комей. Той обаче не успя да даде конкретен случай, който е бил решен или предотвратен от използването на личната информация от страна на ФБР, но добави, че е логично в бъдеще да има подобни случаи.

"Да сме спасили някого, преди той да е бил наранен? Някой затворен в багажник на кола или нещо подобно? Не съм чувал за подобно нещо. Но логиката ми подсказва, че ще има такива случаи в бъдеще", заяви Комей.

Той даде за пример iOS 8 и Android 5.0, които криптират информацията по подразбиране. Според него решението е технологичните компании да направят канали за директен достъп на властите до мобилните устройства.

"Не искаме да влизаме през задната врата. Искаме всичко да е ясно и прозрачно, с конкретни правила, които да се ръководят от закона", обоснова се директорът на ФБР.

Експертът по криптография от Университета на Пенсилвания Мат Блейз обаче не е съгласен. Той смята възможността за специален достъп до личните ни данни от страна на службите за абсолютно пренебрегване на техническите рискове. От Американския съюз за граждански права и свободи също не са съгласни и смятат, че наличието на такива канали ще улесни хакерите и чуждите правителства да достигат до данните.

"Преди години хората използваха сейфове и ключалки с комбинации, за да пазят информацията си. Сега използват криптиране. Това е причината, поради която работим усилено, да дадем тази допълнителна сигурност на нашите потребители", заяви говорител на Google в подкрепа на криптирането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!