Нови слънчеви панели ще произвеждат 3 пъти повече ток от сегашните

ОFFNews 08 декември 2014 в 16:51 15691 1

Снимка Lena Anderson

Соларна клетка с ефективност почти 50 %.

Австралийски учени от Университета на Нов Южен Уелс (UNSW) са успели да преобразуват почти 50% от падащата светлина върху слънчевите панели в електричество, поставяйки по този начин нов рекорд в повишаване на ефективността на фотосоларните панели.

Изследователите се надяват това да доведе до по-евтини източници на възобновяема енергия.

"Това е най-висока ефективност, съобщавана някога, за превръщане на слънчева светлина в електричество", казва в изявление професор Мартин Грийн (Martin Green) от UNSW.

Този рекорд на ефективност е достигнат при тестове първо в Сидни, а после е независимо потвърден от Националната лаборатория за възобновяема енергия (NREL) в Съединените щати.

"Ние използваме търговски соларни клетки, но по нов начин, така че тези подобрения на ефективността са лесно достъпни за соларната индустрия", добави д-р Марк Кийвъс (Mark Keevers), ръководител на проекта.

Новата технология разделя слънчевата светлина в четири различни клетки, всяка оптимизирана за малка част от слънчевата светлина, която получават, което повишава нивото на ефективност, обясни проф. Грийн.

Грийн е обнадежден, че технологията може да се използва за слънчеви панели, монтирани на покривите на хората, които в момента имат много по-ниска ефективност.

Средната ефективност на съвременните соларни панели в момента е около 11-15% - това е процентът от слънчевата светлина, която пада директно върху панелите и бива преобразувана в електричество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови