Цацаров няма да търси #КОЙ писа срещу министерството на Христо Иванов

OFFNews 09 юли 2015 в 14:27 5293 8

Главният прокурор Сотир Цацаров не възнамерява да вика на разпит автора на публикацията във вестник "Труд", заради която прокуратурата се самосезира и разпореди проверка в Министерство на правосъдието. 

"Да снемаме обяснения от автора?! На вас снемаме ли ви обяснения, като правите разни публикации?", така обвинител № 1 отговори на въпрос на журналисти дали ще се разпитва авторът Калоян Стоев.

Има и подозрения, че Калоян Стоев е псевдоним, а не истинското име на автора. 

-Ако не съществува такъв автор, какво правим?

попита журналист главния прокурор.

- Ако фактите са верни, какво правим - образуваме досъдебно производство. Ако са неверни, какво правим - отказваме да образуваме досъдебно производство. Не мога да ви разбера защо ви е толкова интересна една рутинна проверка,

отговори обвинител № 1. 

Цацаров е категоричен, че проверката не е срещу министъра, а засяга длъжностни лица във ведомството. "Не я свързвайте с министъра, нито с идеята му за съдебна реформа. Реформата не може да бъде спирана с една проверка и това не е целта", допълни той.

Цацаров бе категоричен, че това не е нито първата, нито ще бъде последната проверка, правена по сигнал от пресата. 

Припомняме, че въпросната статия, която стана повод за самосезирането на прокуратурата, е озаглавена „Корупция в министерството на правосъдието“

В хода на проверката ще бъдат проверени описаните в статията на вестник „Труд“ данни, касаещи договора между Министерство на правосъдието и „ПроАрм” ЕООД за „Абонаментно сервизно обслужване и профилактика на климатизатори”. Ще бъдат изискани всички документи по този договор и снети писмени обяснения от съответните длъжностни лица относно избора на изпълнител и проведената процедура.

Проверка на сайта на "Труд" показва, че Калоян Стоев има само 5 материала, като четири от тях са свързани с правосъдния министър Христо Иванов, министерство на правосъдието и съдебната реформа. Авторът няма снимка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови