Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Примирие между Цацаров и Иванов

Владислава Тричкова 16 юли 2015 в 11:57 9031 13

Снимка БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Правосъдният министър Христо Иванов и главният прокурор Сотир Цацаров "свалят томахавките и вдигат писалките". Преди днешното редовно заседание на ВСС двамата си подадоха ръка и застанаха рамо до рамо пред медиите.

"Идеята е да свалим томахавките и да вземем писалките", заяви Цацаров.

"Тъй като аз имам само писалка, просто мога да я вдигна", отговори на свой ред Христо Иванов. 

Двамата пристигнаха по едно и също време, но не заедно, за днешното заседание във Висшия съдебен съвет. Пред сградата пък имаше протест и контрапротест с искане за оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС), правосъдния министър, главния прокурор и в подкрепа на съдебната реформа.

И пред протестиращите, и пред журналисти Цацаров категорично подчерта, че няма да подаде оставка.

"Оставка няма да подам, защото ми я иска онзи, този или третият на тротоара или уличното платно. Няма да подам, защото една група е решила, че тя ще бъде моралният съдник на това общество, ще нарече себе си Протестна мрежа и ще тръгне да обикаля институциите". Обвинител №1 заяви, че оставка ще подаде ако и когато той реши. 

Христо Иванов помоли и протестиращите, и контрапротестиращите да дадат възможност на институциите да си свършат работата.

"Разбирам защо нетърпението е огромно. В момента правим първата стъпка. Има още много работа, но нека институциите да могат да направят тази стъпка в спокойна среда", заяви той пред журналисти, като подчерта, че разбира, че е свещено правило на хората да изкажат мнението си, но съдебната реформа, подкрепена и от голяма част от институциите, и от депутатите, и от главния прокурор трябва да се случи спокойно.

"Докарали сме нещата донякъде и не можем да си позволим просто заради грешни стъпки, грешни фрази да не направим тази важна стъпка. Работим за това нещо десетилетия." 

Главният прокурор съобщи още, че вчера е имал работна среща с президента Росен Плевнелиев, с когото са обсъдили промените в съдебната власт и как те трябва да продължат. По думите му няма универсална рецепта, но той все пак посочи ключовите фактори. Те са:

1. Максимум прагматизъм, нула популизъм.

"Това не касае тази сграда, това касае сградата на НС и хората, които са в нея", подчерта Цацаров.

2. Експертни законопроекти, а не законопроекти, които са писани на коляно.

3. "Аз виждам действията в три писти, които на всяка цена трябва да вървят паралелно."

"В първата писта е Конституцията и Законът за съдебната власт (ЗСВ). Втората са процесуалните закони и гражданският процес. Третата писта трябва да е антитерористично законодателство. Това може да се прави паралелно и нито една от трите писти не зависи от другата."

4. Консенсус сред професионалните среди и сред парламентарно представените политически групи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews