Полицейски безобразия вбесиха Цацаров, иска наказания от Бъчварова

OFFNews 19 август 2015 в 12:35 7875 10

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска вътрешният министър Румяна Бъчварова да накаже полицаи от Пловдив, заради /без/действията им при катастрофа на 12 август, при която загина 60-годишен мъж. 

Той бе блъснат на пешеходна пътека от Алфа ромео с 24-годишен шофьор зад волана, летял с над 100 км в час, след като друг водач му даде път да премине през едното платно на зебрата. 

Униформените изобщо не са уведомили обвинението за инцидента и не са задържали джигита, на когото дори не направили тест за алкохол и дрога. Прокуратурата научила за случая от тв репортаж, пише Цацаров до Бъчварова. 

В текста на обвинител № 1 се казва още: 

Извършителят на ПТП - 24-годишният Милан Дивеков – не е задържан за 24 часа по реда на ЗМВР, въпреки че самоличността му е била установена. Алкохолната проба от дрегер е била отрицателна, но Дивеков не е тестван на място, нито му е направен тест за наличие на упойващи вещества в кръвта. Същият е призован устно от разследващия полицай за свидетел на следващия ден.

На 13.08.2015 г. Милан Дивеков е разпитан като свидетел, въпреки дадените указания от прокурор. Последвало е повдигане на обвинение и задържането му до 72 часа по прокурорско постановление по реда на НПК.

Прокуратурата е установила, че Милан Дивеков е санкциониран общо 8 пъти по Закона за движение по пътищата и има 5 влезли в сила наказателни постановления и 3 наложени глоби с фиш. Установено е, че последното нарушение от Дивеков е от 10.05.2015 г., като всички наложени му глоби са неизплатени, но въпреки това не са му отнети контролни точки, нито талона за управление на МПС.

Служителите на МВР не са предприели никакви действия за установяване на самоличността на гражданите – очевидци на пътно-транспортното произшествие. 

Не е била назначена автотехническа експертиза, въпреки че началникът на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Пловдив е заявил обратното пред Нова телевизия. Посочените действия са довели до отстраняването на разследващия полицай от случая по искане на наблюдаващия прокурор.

На 14.08.2015 г. новият разследващ полицай е разпитал само един свидетел – очевидец на пътно-транспортното произшествие, който доброволно е предоставил имената си на полицейските органи. Разследващият полицай е заявил, че не разполага с възможност да установи други очевидци, ако те сами „не се появят на разпит“.

Поради тези факти, главният прокурор Сотир Цацаров предлага на министър Румяна Бъчварова да упражни правомощията си по Закона за МВР и да предприеме необходимите действия, съобщиха от прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!