България осъдена заради изстъпленията на "Атака" пред Баня Башъ

Европейският съд критикува действията на МВР, което е допуснало сблъсъците през 2011 година

OFFNews 24 февруари 2015 в 14:40 7636 27

България осъдена заради изстъпленията на

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България заради безредиците пред столичната джамия "Баня Башъ". 

Делото беше образувано от Вели Караахмед - един от пострадалите от събитията през май 2011 година пред джамията. Тогава, водени от Волен Сидеров националисти и депутати от "Атака", нападнаха мюсюлмани пред софийската джамия по време на молитва с искане звукът от колоните на храма да бъде намален. Протестът на националистите беше разрешен от Столична община.

В началото на 2014 година съдът в Страсбург реши да разгледа делото приоритетно, докато у нас трета година разследването се води срещу неизвестен извършител.

Според европейския съд жалбоподателят Караахмед и други пострадали са жертви на нарушение на свободата им да практикуват религията си. Властите не са реагирали ефективно и резултатът от действията на полицията е, че голям брой демонстранти са могли да стоят на една ръка разстояние от джамията, да крещят обиди към молещи се вярващи, да извършват заплашителни и провокативни действия и, в крайна сметка, да осъществят достъп до джамията.

Националистите са имали буквално неограничено право да протестират, с което не са позволили на вярващите да проведат молитвата си.

Съдът е категоричен, че полицейските действия са били сведени само до това да ограничат насилието и че не е помислено адекватно как да се постигне баланс между правата на демонстрантите и тези на жалбоподателя и другите молещи се.

"Предвид публично известните възгледи на „Атака” за исляма и мюсюлманите, за властите е било ясно що за демонстрация ще е тази, която съвпада с петъчната молитва и се провежда до джамията. Такава демонстрация по естеството си е съдържала риск от напрежение между демонстрантите и молещите се. Властите са били наясно с този риск и затова са пратили полиция на мястото. Трябвало е обаче да вземат мерки да намалят риска и да гарантират правата както на демонстрантите мирно да се съберат, така и правата на молещите се мирно да се молят", коментират съдиите.

Според тях е можело да бъдат взети мерки, като например на протестиращите да се отдели място, което да бъде на достатъчно голямо разстояние от молещите се и да бъде осигурен достатъчен брой полицаи.

"Властите са имали времето, необходимо да вземат тези мерки. Ясно е обаче, че не са взети никакви мерки за управление на ситуацията, преди да започне демонстрацията. Първите полицаи са изпратени на място едва след като получават информация, че демонстрантите се събират при джамията. Подразбира се от това бездействие да вземат каквито и да било мерки преди началото на демонстрацията, че властите изобщо не са обмислили предварително как да балансират конкуриращите се права на демонстрантите и молещите се така, че да бъдат зачетени и двете групи. Дори и да не е била ясна, преди да започне демонстрацията, нуждата да се вземат мерки е станала очевидна веднага след това", се казва още в мотивите на ЕСПЧ.

Според съдиите е било ясно, че агресията на протестиращите е била видна още поведението им - те са носили анти-турски и анти-мюсюлмански лозунги, някои от които злобни и вулгарни.

"Демонстрантът, който разрязва с нож фес и извиква „Сега ще ви покажем какво ще стане с всеки от вас”, е получил явното одобрение на останалите. Опитите на някои да сложат високоговорители върху пристройката към джамията също срещат одобрението на демонстрантите. Това са актове, които не целят да изразят неодобрение към силата на звука или към исляма, а са били очевидно пресметнати максимално да разтурят молитвата и да провокират насилие. От другата страна, молещите се са били там, за да се молят на редовната си молитва и не са имали цел да се ангажират с демонстрантите. Дори след като демонстрантите започват да ги замерят с яйца и камъни, те продължават да се опитват да се молят, като зачитат призива на имам да не се подават на провокации. Трябва да е било ясно за полицията, че като не прави нищо, позволява на демонстрантите да упражняват правата си по начин, който изцяло потъпква правата на молещите се", се казва още в мотивите.

Магистратите са категорични, че видеозаписите от сблъсъците показват ясно, че полицията не е направила нищо, за са осигури правата на молещите се. Властите е трябвало да осъзнаят риска от ескалиран на напрежението, смятат съдиите. Според тях близостта на демонстрантите до джамията – с толкова малко полицаи между тях и молещите се – е позволила на демонстрантите да причинят безредието и да проникнат в джамията през пристройката.

Това показвало неадекватно поведение на полицията, защото, "ако бяха поискали и други демонстранти да се качат там, полицията щеше да бъде безсилна да спре тях или ескалацията на широкомащабно насилие, което почти сигурно щеше да последва."

Съдиите не отричат, че полицията е успяла да задържи някои от качилите се на пристройката атакисти, но изглежда, че ситуацията се разсейва само защото демонстрантите по своя воля напускат мястото. Полицията не прави нищо, за да предотврати паленето на молитвени киличмчета.

"Нещо повече, не е ясно как отговорните за него демонстранти успяват да минат покрай полицаите, които дотогава отделят демонстранти от молещи се. Освен това, след като килимчетата са запалени, полицията не прави нищо, освен да повика пожарната", пише още в решението.

Според съда неадекватността на властите продължава и след това - разследвани са само физическите актове на насилие на демонстрантите, разследването за проповядване на религиозна омраза, образувано на 25 май 2011 г., не е довършено близо четири години по-късно. Не са предприети никакви действия по отношение на най-провокативните действия на демонстрантите. Няма напредък по това да се идентифицират и обвинят отговорните за подпалване на килимчетата въпреки, че тези лица се виждат ясно на видео-записите. Не е предприето нищо и относно разрязването на феса и заплахата, че същото ще се случи на молещите се, въпреки, че въпросното лице признава отговорността си за това действие пред разследващите.

Съдът заключава, че не е разпитан никой от ръководителите на подкрепящата тогава кабинета "Борисов" партия "Атака". Имунитетът на народните представители не е пречка те да бъдат разпитани. Ето защо, разследването е неефективен отклик на случилото се, се казва още в решението.

ЕСПЧ присъжда обезщетение в размер на 3000 евро на жалбоподателя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!