Целият ни национален отбор по щанги е с положителни допинг проби

OFFNews 20 март 2015 в 20:12 9495 11

Снимка: Официален сайт на БФ по вдигане на щанги.

11 щангисти от националните ни отбори по вдигане на щанги (мъже и жени) са с положителни проби А от внезапния допинг тест, който бе направен преди две седмици, съобщава официалният сайт на Българската федерация по вдигане на щанги.

Ето и имената на 11-те щангисти, в чийто проби е установено наличието на станозолол:

Мъже: Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев (62 кг), Деян Минчев (69 кг), Демир Демирев (77 кг) и Иван Марков (85 кг).

Жени:
Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг) и Милка Манева (63 кг).

Веществото, което е открито като налично в организмите на спортистите, е станозолол, става ясно от известието, което днес е пратено от лабораторията в Кьолн до българската федерация.

11-те щангисти се подготвяха в залата в Дианабад за предстоящото след 3 седмици в Тбилиси Европейско първенство. На практика това е целият ни национален отбор - мъже и жени, с изключение на Александър Димитров. Той просто не е бил проверен, тъй като по време на внезапния тест е бил на състезание на клубния си отбор в Германия. Всички останали, обвинени в употреба на забранени медикаменти щангисти, са от няколко месеца на подготовка в залата в Дианабад.

Президентът на Българската федерация по вдигане на щанги Неделчо Колев заяви, че вътрешното разследване вече е насочило следа откъде може да е дошъл проблемът с положителните допингпроби на 11-те български тежкоатлети.

„След направените спешни тестове и разследване вече имаме известие от авторитетни източници, че станозололът е бил в състава на препарата „трибестан“, който използват по препоръка на медицинския щаб националните ни щангисти. Тепърва ще завършим разследването и ще направим всичко възможно да установим истината, както и да потърсим отговорност ако някой не си е свършил работата и ни е подвел с неупоменати или неточно упоменати като количества съставки.“, заяви Неделчо Колев.

„Нов голям удар по българската щанга“, заяви олимпийският шампион от Сеул 1988 г. Борислав Гидиков, който в момента е генерален секретар на Българската федерация.

Старши треньорът на националните отбори Иван Иванов няма никакво обяснение как този препарат се е озовал в пробите на българските щангисти:

„Станозололът е архаичен в щангите, вече никой не го употребява, просто съм като шокиран… Единственото ми обяснение е да е попаднал в спортистите чрез хранителните добавки, които употребяваме за възстановяване и на които изискваме гаранция за състава. Дали обаче не е налице злоупотреба…“

Станозололът, често продаван на таблетки под името Винстрол или на ампули като Винстрол Депо, е синтетичен анаболен стероид - производен на дихидротестостерон. Той отдавна е в забранената листа и спортистите избягват да го употребяват, тъй като съвременните тестове го улавят 6 месеца след ползването му. Станзололът е обект на употреба без медицински контрол в бодибилдинга и фитнеса - поради бързото натрупване на мускулна маса и сила, комбинирано с едновременно намаляване на телесна мазнина.

Това е причина за неговото наличие в част от хранителните добавки, често в количество по-голямо от упоменатото. Станозололът става известен покрай случай с канадския спринтьор Бен Джонсън и отнетия му световен рекорд на 100 метра през 1987 г.

Това е втори подобен случай, в който е замесен целият национален отбор по вдигане на щанги. Два месеца преди олимпиадата в Пекин всички водещи български щангисти бяха спрени от участие за 4 години след внезапен тест.

Според разпоредбите на Международната щанги федерация (IWF) употребата на допинг води до 4-годишно наказание на състезателя, 2-годишно - за треньора и едногодишно  -за мениджъра. Отделно парично наказание грози нашата федерация, която при повече от 4 уличени, ще трябва да плати солидна глоба, за да си възстанови лиценза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!