Резерва донесе победата на България срещу Азербайджан

Деян Спасов 09 септември 2014 в 20:55 4628 0

С гол на Венцислав Христов в 87-ата минута България победи с 2-1 Азербайджан в първия си двубой от квалификациите за Европейското първенство във Франция през 2016 г.

Двубоят на "Баксал Арена" в Баку бе труден за родните национали, но в крайна сметка те започват квалификационния цикъл с ценни три точки.

Мачът започна с два пропуска на домакините. Първо Владислав Стоянов спаси вратата ни в 7-ата минута, след като Рушат Дадашов остана сам срещу него. Това се случи след сериозна грешка на Владимир Гаджев и отлична контраатака на домакините. В 13-ата минута Рафат Алиев с глава стреля с глава от около четири метра пред вратата, но ударът му мина над горната греда.

При следващата атака Мицански откри резултата. Нападателят бе изведен с хубав пас от Георги Илиев и сам срещу вратаря Агаев Мицански отбеляза първия си гол в официален мач за "трикольорите" и общо трети.

С приближаването на почивката "азерите" видимо се изнервиха от развоя на срещата и по-острите влизания на терена зачестиха. Въпреки това като цяло мачът остана коректен, а българските футболисти направиха нужното, за да се оттеглят с гол аванс преди началото на втората част.

Тя обаче не стартира никак добре за момчетата на Любослав Пенев. В 54-ата минута Дмитри Назаров финтира Гаджев в центъра на терена и от около 30 метра стреля към долния десен ъгъл на Стоянов, който не се намеси стабилно и не можа да отрази удара на крилото - 1:1.

Гаджев отправи далечен удар в 74-ата минута, който не мина далеч от целта, а Любослав Пенев прибегна до Тодор Неделев, който замени Георги Илиев, за да внесе свежест в предни позиции.

До края на двубоя "лъвовете" атакуваха масирано. В 87-ата минута Венцислав Христов засече с глава отблизо центриране от корнер и отбеляза първия си гол за националния отбор.

Важното попадение на нападателя се оказа достатъчно за "лъвовете" да си тръгнат с победа от Баку.

Любослав Пенев заяви преди срещата, че амбициите на България са свързани с третото място в групата, което дава право на бараж.

Следващият официален двубой на националния ни отбор е срещу Хърватия - на 10 октомври в София.


Азербайджан:
Агаев, Караев, Шукуров, Гусеинов, Садигов /к/, Абишов (Кулиев), Будак (Надиров), Назаров, Джавадов (Абдулайев), Дашадов, Р. Алиев.

Треньор: Берти Фогтс

България: Стоянов, Ап. Попов, Бодуров /к/, Манолев, В. Минев, Г. Миланов, Гаджев, Дяков, Г. Илиев (Неделев), М. Александров (Христов), Мицански (Гълъбинов)

Треньор: Любослав Пенев

Стадион: "Баксел Арена" (Баку)

Съдия: Алон Йефет (Израел)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови