"Портрети на срама" - унижението на българския спортист в кадър (галерия)

Николаос Цитиридис 04 юни 2015 в 13:44 15160 9

Снимка Ивайло Петров

Как и къде тренират спортистите, които носят на България слава и медали - отговор на този въпрос се опитва да даде фотографът Ивайло Петров с проекта си "Портретите на срама".

Кадрите на Ивайло бяха публикувани във Фейсбук и предизвикаха широк отзвук и коментари относно условията, в които родните призьори и рекордьори трябва да се усъвършенстват и да стават по-добри.

Снимките на Ивайло Петров са от спортната и хотелска част на Гребна база - Видин. Те показват изключително лошите, направо нехигиенични, условия на спортистите там. Истината е, че не само видинските спортисти тренират в такива условия - държавата нехае за базите и спортистите си навсякъде.

"Портретите на срама" е кратък личен проект, който заснех в спортната и хотелска част на Гребна база - Видин, потресен от условията, в които са принудени да тренират спортистите там и да печелят титли въпреки тях. За проекта ми любезно се съгласиха да участват някои от най-изявените спортисти, шампиони, донесли на България редица отличия на международно ниво.  Посвещава се на Приятеля, който почина точно вечерта на този снимачен ден.", написа във Фейсбук Ивайло Петров.

На кадрите има както бивши, така и настоящи шампиони на България. На всички снимки те са със скрити от срам лица и погледнали надолу.

Богомил Петров - Роден на 20 ноември 1939 г. във Видин. През май 1964 г. поставя първия световен рекорд за българската тежка атлетика и първи като цяло за родния спорт след края на Втората световна война. На Софийското градско първенство по вдигане на тежести преодолява щанга от 140 кг., с което подобрява руския рекорд в движението "повдигане"- лека категория до 67,5 кг.  8 години е бил национален състезател, участвал е в 101 състезания, от които  печели 67. Завършва ВИФ, сегашна Национална спортна академия, с педагогически профил и специалност треньор по вдигане на тежести. Постига завидни резултати и в гребането. През 1977 г. с  туристическа лодка изминава 300-километровото разстояние от  Видин до Русе без прекъсване за 41 часа и 40 минути. С каяк е преплувал разстоянието от изворите на р.Дунав в Германия до
устието на реката при румънския град Сулина, Румъния





Борис Недялков - Роден на 25 юни 1993 г. във Видин. Състезател е на каяк в клубовете „Бдин“ и „Ванто“- Видин. В момента се състезава за СК „Левски“- София. Осемкратен републикански шампион на България на едноместен каяк - през 2007, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 и 2015 г. Eдинственият български участник на Младежките олимпийски игри в Сингапур през 2010 г. Шести на вропейското първенство в Хърватия през 2011 г. за юноши в четириместен каяк на 1000 метра. На Световното първенство за юноши през 2012 г. на едноместен каяк е 10-ти, а на четириместен – 12-ти.



Цветелина Цветанова е родена на 27 февруари 1996 г. във Видин. Състезателка е на СК „Борба, самбо, джудо“ - Видин. Четирикратна световна шампионка по самбо във възрастова група за девойки до  18 години. Два пъти Европейска шампионка за девойки по самбо.  Два пъти печели бронзов медал по джудо на Европейско и Световно първенство. През 2012 г. е носител на титлата Европейски шампион за девойки до 16 г., тогава става и първа в своята категория на Балканиадата по джудо. Притежава златен медал и Европейската купа по джудо за 2012 г. и 2015 г.



Стефан Илиев - Роден е на 21 април 1954 г. във Видин. Състезател е на кану в спортните клубове ДФС “Бдин”, ЦСКА и „Академик“- София.  Спортната си кариера започва във видинския клуб „Бдин“, където печели многократно републикански титли. Многократен участник в Световни и Европейски първенства. Бронзов медалист на двуместно кану от Световното първенство в Белград през 1975 г. на маратонска дистанция 10 километра. Работи като треньор в ДФС „Бдин“-Видин, в СК „Академик“- София и Плевен. Сега е треньор в спортен клуб „Ванто – Видин“. Заслужил майстор на спорта. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!