Корумпирани босове на ФИФА записвани 2 г. с микрофон в ключодържател

Бившият високопоставен във футболната федерация Чък Блейзър се съгласил да ги издаде в замяна на по-малка присъда

OFFNews 04 юни 2015 в 08:04 5855 4

Снимка EPA

Записи с микрофон, скрит в ключодържател, са част от материалите, събрани в рамките на разследването за корупция, пране на пари и укриване на данъци в огромни размери в международната футболна федерация ФИФА. Те са били направени от 70-годишният Чък Блейзър - бившият високопоставен във ФИФА, който е в основата на разследването. Той направил самопризнания през 2013 г. и се съгласил да съдейства на разследването, като записва колегите си, с цел да избегне по-тежка присъда. Записи от неговите самопризнания пред съд в Ню Йорк изтекоха преди дни.

70-годишният Чък Блейзър беше вторият най-важен човек в КОНКАКАФ (футболната конфедерация на страните от Северна и Централна Америка и Карибския басейн от 1990 до 2011 г. и е работил в изпълнителния комитет на ФИФА между 1997 и 2013 г.). Той е арестуван през 2013 г. От записите се чува как Блейзър признава вината си по 10 обвинения.

"Започвайки от около 2004 година и продължавайки до 2011 г., аз и други членове на комитета на ФИФА се съгласихме да приемем подкупи във връзка с избора на Южна Африка за домакин на Световната купа през 2010 г.", казва той.

Южноафриканската република отхвърли обвинението, че са платили 10 милиона долара подкуп, за да си осигурят домакинството през 2010 г.

Блейзър допълва: "Аз и други се съгласихме да приемем подкупи и във връзка с правата за излъчването и с други права за за Златната купа (регионалният шампионат за националните отбори от Северна и Централна Америка) през 1996, 1998, 2000, 2002 и 2003 г."

Той признава и избягване на данъчно облагане - обвинение, включено в 40-те страници на обвинителния акт.

70-годишният Блейзър казва също, че е сериозно болен - той страда от рак на дебелото черво.

Разследването стана публично известно миналата седмица, когато бяха извършени арести на босове на ФИФА в петзвезден хотел в Цюрих и бяха повдигнати обвинения за подкупи, пране на пари и рекет от САЩ срещу 14 души. Седем от 14-те арестувани бяха на върха на ФИФА. Двама от тях бяха нейни вицепрезиденти. Мащабното разследване за корупция по високите етажи на ФИФА доведе до оставката на току-що избрания за пети мандат президент Сеп Блатер.

Срещу четирима от 14-те и преди са били повдигани обвинения, включително срещу Блейзър. Според американското обвинение размерът на подкупите надхвърля 150 милиона долара, а те са били давани и приемани в продължение на 24 години.

В допълнение на американското разследване, швейцарските власти започнаха криминално разследване за начина, по който е било дадено домакинството на световните първенства през 2018 и 2022 г., които трябва да се проведат в Русия и Катар.

Катар обяви, че то не може да бъде отнето въпреки разследването за корупция.

Русия отхвърли всички обвинения в корупция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови