CLасика: Срещне ли Арсенал, Бербатов играе финал

Срещне ли Арсенал в турнирен мач, тимът на Димитър Бербатов в последствие винаги стига финал.

Деян Спасов 25 февруари 2015 в 14:30 3485 0

Тази вечер от 21.45 часа са последните два мача от първите срещи в осминафиналната фаза на Шампионската лига.

Монако, с Димитър Бербатов начело на атаката, гостува в Лондон на Арсенал в първия си осминафинал от 2004 г. насам.

Във втория двубой тази вечер бившият тим на българина - Байер Леверкузен приема на "БайАрена" миналогодишния финалист Атлетико Мадрид.

Интересна статистика показва, че срещне ли Арсенал в турнирен мач (и запише ли минути), Бербатов стига до финал. Така се случи с Байер Леверкузен (2002 г.) в Шампионската лига, Юнайтед (2009) също в Шампионската лига, както и с Тотнъм (2008) в Купата на лигата в Англия.

Това са и двата финала на нападателя в най-престижния клубен турнир.



Днес се очаква 34-годишният футболист да бъде титуляр и основен лидер в състава на Монако. Феновете на френския тим разчитат на нашенеца да мотивира съотборниците си, пред които стои привидно много трудна задача.

Бербатов знае отлично как да вкарва на „топчиите“, след като до момента го е правил 4 пъти. Българинът обаче ще трябва да се справи с головата си суша в последните мачове, ако иска да помогне на своя тим да поднесе изненадата като гост.

Берба ще бори и друга негативна статистика, тъй като не се е разписвал в Шампионската лига от 2011 година насам, когато вкара за Манчестър Юнайтед срещу Бенфика.

Димитър Бербатов излиза довечера за десети път на стадион „Емирейтс" в Лондон. Личното съперничество на бившия футболист на Манчестър Юнайтед с Арсенал продължава вече 13 години. Ако играе, Берба ще се изправи за общо 20-и път срещу тима на Арсен Венгер, който неведнъж искаше да го привлече в отбора си.

В 19 срещи с Арсенал Бербатов е записал 5 победи, 5 ремита и 9 поражения. Любопитно е, че когато играе като титуляр на този стадион, тимът му не печели (4 загуби и 2 равенства с „Тотнъм", „Манчестър Юнайтед" и „Фулъм"). Като резерва записа два успеха с Юнайтед, но в тях игра общо 24 минути.

Деветката на Монако има и 3 гола на този стадион - 2 с Фулъм за 3-3, плюс един с Тотнъм за 1-2 в първенството. На „Емирейтс" изигра и един от най-силните си мачове изобщо в английския футбол за Тотнъм - в полуфинал за Купата на лигата при 1-1 през 2008-а. Тогава направи толкова силно представяне, че вестник „Сън" му даде 10 по десетобалната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови