Човечество, изхвърлено на брега

Снимка на мъртво сирийче бежанец смути Европа

Александра Маркарян 03 септември 2015 в 10:15 45894 60

Снимка Reuters/Nilufer Demir/DHA

Морето изхвърли тялото на сирийско дете, удавило се с още 12 бежанци в опит да достигне бреговете на гръцкия остров Кос.

Снимката на момченцето, намерено лежащо по лице на плажа край турския курорт Бодрум в сряда сутринта, бе публикувана от редица световни информационни агенции, сайтове и печатни издания. "Independent" пита "Ако тази шокираща снимка на мъртво сирийско момченце, изхвърлено от морето, не промени отношението на ЕС към бежанците, какво ще го направи?”, "Guardian" пише в заглавие "Шокиращи снимки на удавено сирийско момче показват трагичното състояние на бежанците", а "The Telegraph" - "Снимка на мъртво сирийско момче улавя човешката трагедия на мигрантската криза в Европа".

Кадрите разкриват пълния ужас на трагедията на хората, бягащи от родината си в условията на изключително големи рискове в опит за достигнат Запада, пише Guardian.

Втора снимка, показваща полицай, носещ телцето на детето, стана най-споделяният кадър в Twitter с хаштаг "човечеството, изхвърлено на брега" на турски език.

Според турски медии момченцето е 3-годишният Айлян Курди. Петгодишното му братче е било сполетяно от подобна смърт. Двете деца дошли от северния сирийски град Кобани, станал арена на ожесточени сблъсъци.

Гръцките власти обявиха, че момченцето е било сред група бежанци, бягащи от "Ислямска държава" в Сирия.

Турските власти допълниха, че то е било в двете лодки, превозващи 23 души, 12 от които се удавиха. Сред жертвите бяха пет деца и жена.

Приблизително 205 000 бежанци са успели да влязат в Гърция, основно през островите, само тази година. Основната част от тях - 69% - са от Сирия, Афганистан, Ирак и Сомалия.

Миграционната криза в Европа се задълбочава с всеки изминал ден. След като вчера властите в унгарската столица затвориха централната жп гара, за да не позволят на хиляди бежанци да достигнат Германия и други западноевропейски страни, избухнаха протести на мигрантите. Напрежението продължава да нараства. Чехия пък реши да маркира с номера ръцете на бежанците и така напомни за зловещите действия на нацистите в концлагерите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!