„Уолстрийт джърнал“: ВТБ е в новия списък със санкции срещу Русия

OFFNews 29 юли 2014 в 14:53 2692 1

Две от най-големите държавни банки в Русия – Сбербанк и ВТБ, са в списъка със санкционирани от ЕС заради ситуацията в Украйна, съобщи „Уолстрийт джърнал“.

Официално новият списък със санкционирани ще бъде обявен утре.

ВТБ контролира близо 10% от КТБ, като се очаква този дял да бъде национализиран в процеса на ликвидиране на банката.

Руската банкова група има участие още в „Булгартабак“ и „Виваком“.

Сред вече санкционираните големи банки с голям процент държавно участие е Внешекономбанк (ВЕБ), в която държавата контролира над 50% от акциите.

Засега единствената банка с голям дял държавно участие извън черния списък остава Руската земеделска банка. Най-вероятно тя не е засегната от санкциите, тъй като не е пряко свързана с действията на Москва в Източна Украйна, пише изданието.

Санкциите срещу банките са заради решението за изолиране на руски дружества и руски граждани от финансовите пазари в ЕС, за да се окаже натиск върху президента Владимир Путин и той да спре да финансира чрез тях политиката си.

С налагането на санкциите външното финансиране чрез заеми или емитиране на облигации няма да бъде възможно в ЕС и САЩ, а извън тях ще е твърде скъпо или партньорите им ще им отказват съдействие, за да не бъдат и те санкционирани.

Така възможностите за финансиране са държавни пари, средства от населението на Русия или обръщане към нови партньори като тези в Азия, пише изданието.

Според РИА Новости дипломатите от ЕС са взели решение търговията и инвестициите в Крим да бъдат ограничени и да бъде забранен износът на оборудване за секторите енергетика, транспорт и телекомуникации в Крим и Севастопол.

Новите мерки ще създадат климат на пазарна несигурност и вероятно ще засегнат бизнес климата в Русия и ще ускорят изтичането на капитали, се казва в работен документ на Европейската комисия, цитиран от Reuters.

Забраната за износ на оборудване за енергетиката ще засегне редица проекти като „Южен поток“.

Според изданието вече е договорено и кои лица и компании ще влязат в разширения списък със санкции, като този път в него ще бъдат включени и олигарси. Това са хора, фирми и организации, свързани с президента Владимир Путин, твърди източник на Reuters.

Очаква се ограничения да бъдат въведени срещу цели сектори като достъп до капиталови пазари в Европа, доставки за отбраната и износ на специални технологии.

Лидерите на САЩ и редица страни от ЕС се договориха в понеделник за разширяване на санкциите срещу Русия.

Според съветника по национална сигурност в Белия дом Тони Блинкен причината е, че вместо да отстъпи, Путин увеличава доставките на оръжия за проруските бунтовници в Източна Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови