Северна Корея въвежда нова часова зона

OFFNews 07 август 2015 в 08:06 11452 18

Снимка Reuters

Северна Корея е избрала 15 август за датата, от която да смени часовата си зона - денят, в който Ким Ир Сен, дядо на сегашния президент Ким Чен Ун, "смаза бандитските японски империалисти"

Северна Корея ще премине към нова часова зона, за да отбележи освобождението си от японците в края на Втората световна война, обявиха държавна медия, цитирана от Би Би Си.

Сега Северна Корея е в същия часови пояс като Южна Корея и Япония, които са девет часа преди средното време по Гринуич (GMT).

В Пхенян ще върнат часовниците назад с 30 минути на 15 август.

Държавната новинарска агенция KCNA обяви, че "нечестивите японски империалисти" са "лишили Корея дори от стандартното й време", като са го променили по време на окупацията.

Целият Корейски полуостров - тогава една държава - е бил 8 часа и 30 минути преди Гринуич до колонизацията от Япония през 1910 г.

KCNA цитира официални лица, които казват, че решението за приемане на пхенянско време отразява "непоклатимата вяра и воля на хората" на 70-ата годишнина от освобождението на Корея.

Северна Корея не е единствената държава, която е създала собствена уникална часова зона.

През 2007 г. Венецуела реши да върне часовниците с половин час назад, защото президентът Уго Чавес искаше има "по-справедливо разпределение на изгрева" за жителите.

Сега Венецуела е единствената държава, която е 4 часа и 30 минути след GMT.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!