САЩ започват военни учения в четири европейски държави

OFFNews 24 април 2014 в 16:06 6590 11

Dupleix (D641)

Първата група от плануваните 600 американски войници пристигна в Полша за военни учения.

Очаква се те да обхванат също и Естония, Латвия и Литва. САЩ обявиха, че ученията са жест към съюзниците от НАТО, които са обезпокоени от струпването на руски войски по границата с Украйна.

150 войници от 173-а въздушнопреносима бригада от американската армия пристигнаха с транспортни самолети Херкулес в базата Швидвин в Северозападна Полша. Войниците ще останат един месец, след което ще бъдат заменени от други части.

В близките дни още 450 американски войници ще бъдат придвижени в Естония, Латвия и Литва, обявиха от Пентагона, уточнение, че става дума за “двустранни операции” на САЩ, а не за натовски учения. Тази стъпка обаче има за цел да успокои съюзниците от НАТО и е израз на ангажимента към сигурността в Европа, подчертаха от Вашингтон.

173-а въздушнопреносима бригада не провежда за първи път учения в тези страни. Но да, включването на тези маневри в програмата им се дължи на ставащото в Украйна, коментира пред журналисти Джош Кърби, говорител на Пентагона.

Очаква се присъствието на американски части в четирите държави да продължи до края на годината.

Междувременно руската агенция "Интерфакс" съобщи, че френската фрегата Dupleix от бойния флот на НАТО ще бъде изпратена в Черно море. Корабът, който в момента се намира край Кипър, ще премине през Босфора в събота или неделя.

Във вторник в Черно море влезе и американската фрегата USS Taylor. На 14 април в Черно море бяха изпратени и крайцерът USS Donald Cook, въоръжен с крилати ракети Tomahawk и френският разузнавателен кораб Dupuy de Lôme.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!