Протест срещу Uber в Париж затвори летища и гари

OFFNews 25 юни 2015 в 11:20 5056 3

Френските таксиметрови шофьори, разгневени от конкуренцията на „Юбер", блокираха достъпа до летища в Париж и жп гари в знак на протест срещу губенето на клиенти, съобщава „Франс прес".

Достъпът до три терминала на летище "Шарл дьо Гол" в Париж е блокиран от северната страната. Таксиметровите шофьори блокираха и южната страна на летище "Орли". 

Стачкуващите таксиметрови шофьори също блокираха за около 30 минути магистрала, която обикаля френската столица. От полицията съобщиха, че са били принудени да се намесят, тъй като по платната имало обърнати кофи за смет. 

„Целта беше да блокираме пространство, защото наистина ни писна", каза Карим Аснун от синдиката CGT.

Хиляди таксита се очаква да се съберат в няколко големи френски града като част от днешната стачка.

Таксиметровите шофьори във Франция са бесни на американската компания, тъй като смятат, че заплашва работните им места, привличайки клиенти на лицензирани таксиметрови фирми.

Те, както и техни колеги в други държави, проведоха няколко протеста срещу приложението.

Междувременно вестник Le Parisien съобщава, че по пътищата са се образували 208-километрови задръствания, като най-силно засегнати от протестното движение са магистралите A1 и A15.

Припомняме, че в края на миналата година и у нас стартира новата услуга за "модерни" превози Uber.

Uber е превозна компания, която предлага услуги близки до тези на такситата. Компанията, базирана в Калифорния, е основана през март 2009-та година. Същинската работа започва обаче година по-късно. След още една година се разраства и пристига в Европа, както и в градове като Сидни и Пекин.

Единствените изисквания към шофьорите са колите им да бъдат не по стари от 10 години и да имат книжки от повече от 3 години. От Uber изискват справка от КАТ за това какви нарушения са имали шофьорите им.

Системата работи по следния начин - регистрирате се в приложението за смартфон или таблет с телефон, мейл и кредитната си карта. Приложението открива вашето разположение и с натискането на един бутон може да поръчате кола.

Важно е да се уточни, че не се поръчва с обаждане на телефон. Всичко е онлайн.




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!