Проектодоклад: Малайзийският самолет MH17 е свален от руска ракета

OFFNews 16 юли 2015 в 14:09 7472 22

Руска ракета, изстреляна от украинска територия, е свалила полет MH17 на малайзийските авиолинии, сочи проектодоклад на холандските следователи според източници на CNN.

Почти година, след като полет MH17 на „Малейжън Аърлайнс“ бе свален над източна Украйна, при което загинаха всичките 298 пътници на борда, все още няма официално представен доклад за случилото се.

Неназовани източници на CNN обаче твърдят, че проектодоклад на холандски следователи посочва проруските сепаратисти в страната като виновници за трагедията. В документа се казва, че пътническият самолет е поразен от ракета земя-въздух „Бук“, изстреляна от село в контролираните от сепаратистите области.

Според информацията докладът разглежда и решението на авиокомпанията да прелети над конфликтната зона. Практика сред авиокомпаниите е да се използват т.нар. NOTAM – бележки за авиатори, съдържащи препоръки от различни държави относно избора на маршрут и потенциално опасни зони за летене.

Холандските следователи посочват, че малайзийската фирма не е взела предвид въпросните препоръки и поради тази причина самолетът е прелетял над зона, избягвана от останалите пилоти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!